h

IJzeren Rijn komende twintig jaar niet in gebruik

9 januari 2011

IJzeren Rijn komende twintig jaar niet in gebruik

STOP de IJzeren Rijn!De IJzeren Rijn, een voormalige goederenspoorweg die dwars door Weert loopt wordt in ieder geval de komende twintig jaar niet in gebruik genomen. Dat melden diverse regionale en landelijke media vrijdag. België drong in het verleden aan op het opnieuw in gebruik nemen van de IJzeren Rijn om zo een tweede verbinding tussen de Antwerpse haven en het Duitse Ruhrgebied te krijgen.

De spoorlijn wordt al sinds de Tweede Wereldoorlog nauwelijks en de laatste tientallen jaren niet meer gebruikt. Nederland en Weert in het bijzonder hebben hoge eisen gesteld aan het in gebruik nemen van de lijn omdat die door diverse natuurgebieden en dwars door Weert en Roermond loopt.

Twee jaar geleden pleitte een Belgische ‘commissie van wijzen’ er in eigen land al voor de heringebruikname uit te stellen. ‘Onvoldoende noodzaak en te duur’ was in het kort hun conclusie. Deze week gooide Duitsland de deur dicht door te zeggen de komende twintig jaar niet te willen investeren in de lijn op Duits grondgebied.

De SP begon meer dan tien jaar geleden met de acties om het opnieuw in gebruik nemen van de IJzeren Rijn te voorkomen. De partij is dan ook erg blij met dit langdurige uitstel, dat hopelijk tot afstel leidt.

IJzeren Rijn in Weerter- en Budelerbergen
De IJzeren Rijn in de Weerter- en Budelerbergen.

Wat is de IJzeren Rijn?

U bent hier