h

SP stelt vragen over herinrichting Stationsgebied

19 oktober 2010

SP stelt vragen over herinrichting Stationsgebied

StationspleinHet opknappen van het Stationsgebied en de Stationsstraat is al vele jaren een heet hangijzer in Weert. Iedereen wil dat er iets gebeurt aan de verpauperde situatie. Het lijkt erop dat er binnenkort toch echt schot in de zaak komt. Een van de nieuwste ontwikkelingen in het gebied is dat de Aldi niet meer terug wil keren op haar huidige locatie aan de Boermansstraat. Dat kan volgens de SP kansen bieden.

De Aldi is de belangrijkste bestemming voor verkeer dat momenteel in een ´lus´ door de eenrichtingsverkeerstraten Stationsstraat – Boermansstraat – Drehmanstraat rijdt. Het verdwijnen van de Aldi zou met name kansen bieden om de Stationsstraat geheel verkeersvrij of in ieder geval verkeersluw te maken. Zo ontstaat een ongehinderde voetgangersverbinding tussen het station en het centrum van Weert.

In een serie vragen wil de SP van het College weten of er mogelijkheden bestaan om de Stationsstraat verkeervrij te krijgen en wat voor gevolgen dit zou hebben voor het verkeer in het gebied.

De vragen van de SP aan het college.


Aan het College van B&W van de gemeente Weert
Kopie Gemeenteraad

Weert, 17 oktober 2010

Geacht College

Onlangs vernamen wij uit de pers dat de winkel van supermarktketen Aldi na de opknapbeurt van het Stationsgebied niet meer terugkeert op dezelfde plek aan de Boermansstraat. Dat vinden wij niet alleen positief omdat het een op zijn zachtst gezegd ongelukkige locatie voor een supermarkt is, wij vinden het ook positief omdat het wellicht kansen biedt voor de (her)inrichting van de straten in dit gebied.

Verkeer van en naar de Aldi rijdt via een lus. Het komt via (eenrichtingsverkeer) de Stationsstraat en Boermansstraat, en vertrekt via de Boermansstraat en Drehmanstraat, ook eenrichtingsverkeer. Regelmatig leidt dit tot opstoppingen, onoverzichtelijke en zelfs gevaarlijke situaties. De Aldi is verreweg de grootste bestemming van dit verkeer.

Voor zover wij weten blijft de huidige verkeerssituatie in het nieuwe plan bestaan. Met het verdwijnen van de Aldi pleiten wij voor een onderzoek om te zien bezien of het anders kan.

Naar aanleiding daarvan willen wij u het volgende vragen:

  • Is het bericht dat de Aldi na de opknapbeurt van het Stationsgebied, niet meer terugkeert op de locatie aan de Boermansstraat juist?
  • Bent u het met de SP eens dat het verdwijnen of verminderen van de verkeersstroom in met name de Stationsstraat zeer waarschijnlijk een positief effect zal hebben voor voetgangers en de beleving van dit gebied als entree naar het centrum in het algemeen?
  • Is het mogelijk om een onderzoek te doen naar de haalbaarheid van een verkeersluw(er)e Stationsstraat/ Boermansstraat waarin de volgende vragen beantwoord moeten worden;
  • Wat is het effect van het verdwijnen van de Aldi op de verkeersintensiteit in genoemde straten?
  • Komt de ingang van de geplande parkeergarage in het gebied aan de genoemde straten, met andere woorden blijft er een wezenlijke verkeersstroom in deze straten gehandhaafd?
  • Zo ja, is er een mogelijkheid om deze ingang te verplaatsen naar het Stationsplein/Sint Maartenslaan, en welke gevolgen heeft dit voor de verkeersveiligheid en inrichting van het Stationsplein/St. Maartenslaan?

Met vriendelijke groeten,

H. Beuvens, J. Tak, fractie SP

Eindelijk maatregelen op het Stationsplein

U bent hier