h

VVD wil bezuinigen op armoedebeleid en zet SP buiten

25 maart 2010

VVD wil bezuinigen op armoedebeleid en zet SP buiten

Ondanks de aanbeveling van de onafhankelijk informateur, waaruit bleek dat de SP en D66 het meest openstonden voor onderhandelingen over een stadsbestuur, heeft de VVD de SP buitengezet, onder verwijzing naar standpunten uit het verleden. VVD-wethouder Kirkels provoceerde de SP door te pleiten voor bezuinigingen op het armoedebeleid, wat de SP niet voor haar rekening wil nemen. De VVD praat nu verder met CDA, WeertLokaal en D66. De SP gaat de oppositie in, net als de PvdA.

Lempens dwong VVD-onderhandelaar Kirkels tot een keuze. 'De VVD is aan zet, maar wilde een nieuwe zinloze ronde gesprekken houden. Erg tegenstrijdig met hun 'daadkracht' die in de campagne herhaaldelijk werd benoemd. Nadat men helemaal niets deed met de conclusies van de informateur, heb ik ze aangesproken op hun rol als grootste partij en winnaar. Pas toen bekende Kirkels kleur, volgens mij zelfs tot verbazing van zijn collega-VVD-ers.'

SP-onderhandelaars Herman Beuvens en Paul Lempens zijn teleurgesteld. 'Na de informatie van de door de VVD zelf voorgedragen informateur mevrouw Verhoeven, bleek dat wij met WL en D66 het meest logische waren om mee te gaan praten voor de VVD. We hebben bewust de overeenkomsten benoemd, 'vooruit met Weert', met respect voor milieu en minima. De VVD had echter haar plan voor een rechtse coalitie al klaarliggen en haalde breekpunten van stal die de SP helemaal niet had benoemd, zoals de Roermondseweg en samenwerking in Midden-Limburg', aldus Lempens. Een gemiste kans, volgens de SP. 'Maar een gedwongen huwelijk met een onwillige partner is ook niet verstandig', zo concludeerden Beuvens en Lempens.

Herman Beuvens: 'Omdat het jammer is dat dit soort informatie achter gesloten deuren blijft, hebben we gepleit voor een openbaar debat over de gang van zaken tot nu toe, zodat men aan de kiezers deze keuzes kon verantwoorden en uitspraken in het openbaar herhalen. Daaraan was echter geen behoefte, men vond het niet zinvol. Jammer, nu zullen we moeten wachten tot de presentatie van de wethouders.

Als dit de nieuwe stijl van politiek bedrijven is, belooft dat wat voor de komende vier jaar!'

SP: VVD is aan zet

U bent hier