h

SP: winkels niet elke zondag open

14 september 2009

SP: winkels niet elke zondag open

De SP is tegen het voornemen van de gemeente Weert om enkele winkels in de binnenstad elke zondag hun deuren te laten openen. De socialisten hechten aan de vrije dag voor iedereen.

De gemeente Weert maakt met haar voorstel misbruik van de Winkeltijdenwet. Die stelt dat gemeenten kunnen kiezen elke zondag tot koopzondag te bestempelen om de toeristen te kunnen bedienen. Intussen wordt die uitzondering steeds vaker als regel gezien en niet als uitzondering. Zelfs heel Amsterdam-Noord is tot toeristisch gebied gebombardeerd, terwijl er doorgaans geen toerist te vinden is. De SP heeft in de Tweede Kamer een initiatiefwet ingediend om dit misbruik van de toerismebepaling tegen te gaan. De huidige 12 koopzondagen per jaar vindt de SP genoeg.

Werkgelegenheid?

Een vaak gehoord argument is dat zondagsopenstelling banen zou opleveren. Maar dat is niet onderbouwd. Met de wet van 1996 is het aantal koopzondagen uitgebreid.

De werkgelegenheidsgroei in de detailhandel bedroeg tussen 1995 en 2005 7,5 procent.

De gemiddelde groei in alle andere sectoren in Nederland was echter hoger, ruim 16,7 procent. Ervan uitgaande dat Nederland in deze tien jaar ook wat betreft bevolkingsomvang is gegroeid, en in vergelijking met de groei in de andere sectoren binnen onze economie is de toename in werkgelegenheid binnen de detailhandel dan ook op zijn minst teleurstellend. Er is geen verband aan te tonen tussen verdere openstelling van winkels op zondag en banengroei.

Ook is het aantal full-time banen afgenomen, en zijn veel volwaardige banen in de detailhandel verdwenen om plaats te maken voor minder goedbetaalde deeltijdbanen, zoals vakkenvullers. Nog afgezien van het feit dat door de uitbreiding van de zondagopenstelling de cao-onderhandelaar van de Raad Nederlandse Detailhandel steeds vaker pleit voor afschaffing van de zondagtoeslagen voor werknemers. Want … de zondag is immers steeds meer een gewone werkdag geworden!

In Weert zal de druk op de werknemers extra groot zijn. De gemeente wil namelijk de winkels die van de openstelling op zondag gebruik maken, verplichten dan ook open te zijn. Anders verliezen ze hun vergunning.

Kleine winkeliers de dupe

Een oude wijsheid is ook dat een euro maar één keer kan worden uitgegeven. Als winkels zeven dagen open zijn in plaats van zes, betekent dat niet dat de klant meer te besteden heeft. Alleen dat hij hetzelfde geld in zeven in plaats van zes dagen zal besteden. Tel uit je winst als winkelier! Maar bedrijven concurreren met elkaar en vooral grote ketens oefenen daarom stevige druk uit op gemeenten om vaker op zondag open te kunnen zijn. Alle gemeenten zien graag dat de eigen middenstand het goed doet. En winkelend publiek dat met een koopzondag gelokt kan worden naar de eigen stad is economisch gezien pure winst. Helaas kent die concurrentieslag ook verliezers en dat zijn de kleine ondernemers en juist die kleine en kleinere ondernemers zijn de charme van Weert als winkelstad.

Voor een kleine zelfstandige zit er niets anders op: meedoen of de slag verliezen. Dat laatste dan ten koste van de enige vrije dag in de week. Ook werknemers worden steeds vaker onder druk gezet om op zondag te werken. Werknemers en kleine zelfstandigen hebben recht op een gezamenlijke vrije dag. Een rustdag in de week is een groot goed en een recht is voor iedereen.

Paul Lempens en Herman Beuvens

Tweede Kamerlid en raadslid voor de SP

U bent hier