h

SP: Personentreinen tussen Weert en België goed idee maar wel onder voorwaarden

1 juli 2009

SP: Personentreinen tussen Weert en België goed idee maar wel onder voorwaarden

De SP is voorzichtig positief over het plan van de Belgische spoorwegen NMBS om personentreinen tussen België en Weert te laten rijden. Dat plan kwam deze week naar buiten. NMBS wil het spoor Herentals – Hamont – Weert dubbelspoor maken en elektrificeren. Daardoor kunnen er personentreinen gaan rijden tussen Weert en Antwerpen.

‘Over verbetering van personenvervoer over het spoor is de SP altijd positief. Dat geldt ook voor een nieuwe treinverbinding tussen Weert en België. Het zou goed zijn voor de stad en de regio in vele opzichten zoals bereikbaarheid, de economie en het toerisme. Maar we vinden dat daarbij wel goede maatregelen genomen moeten worden om de natuur en het vakantiepark in de Weerter en Budelerbergen te beschermen. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door een verdiepte aanleg van het spoor, geluidswallen, en oversteekbruggen voor wild. Ook in Budel-Schoot in Noord-Brabant zijn er maatregelen nodig om geluidsoverlast tegen te gaan.’ aldus SP Statenlid Elke de Vries.

‘Ook moeten er heldere afspraken gemaakt worden. Er mogen niet alvast treinen gaan rijden voordat alle maatregelen klaar zijn. En achter dit Belgische plan mag geen verborgen agenda zitten voor het opnieuw in gebruik nemen van de goederenspoorlijn IJzeren Rijn. Die is over hetzelfde spoor gepland,’ zo besluit de Vries.

U bent hier