h

‘We moeten ons niet in de put laten praten over die kredietcrisis'

16 januari 2009

‘We moeten ons niet in de put laten praten over die kredietcrisis'

Debatavond over de kredietcrisis in het RickEen leerzame discussie over de oorzaak, de gevolgen, en de broodnodige oplossingen voor de huidige kredietcrisis. Zo valt de discussieavond die de SP gisteravond organiseerde het beste te omschrijven.

Een dertigtal belangstellenden kwam gisteren luisteren naar, en mee discussiëren met gasten die de SP had uitgenodigd in de concertzaal van het Rick.

Het publiek tijdens de debatavond
Het publiek tijdens de debatavond

De avond begon met een interview door presentator Marcel Tinnemans met een driekoppig panel. Dat bestond uit Anton Kirkels, wethouder stadsontwikkeling van de gemeente Weert, Frans Fonteijn, adjunct-directeur voorbereiding van BAM Woningbouw Weert, en Leon Wolters, namens de Kamer van Koophandel Limburg. Zij gaven antwoord op de vraag ‘wat betekent de kredietcrisis voor Weert'. De discussie concentreerde zich vooral op de bouwsector en de huizenmarkt omdat daar nu als eerste problemen zichtbaar worden.

Wethouder Kirkels maakte zich zorgen over de huizenmarkt. Als wethouder stadsontwikkeling overlegt hij nu met de bouwers en projectontwikkelaars over hoe ervoor gezorgd kan worden dat belangrijke bouwprojecten in Weert zoals de Poort van Limburg, de Stationsstraat en het Kerkplein in Stramproy niet stilvallen of zelfs uitgesteld worden. Ook wordt er bijvoorbeeld al nagedacht over wat te doen bij een eventuele golf van ontslagen in Weert mocht de crisis doorzetten.

Het panel. Van links naar rechts Marcel Tinnemans, Frans Fonteijn, Leon Wolters, en Anton Kirkels.
Het panel. Van links naar rechts Marcel Tinnemans, Frans Fonteijn, Leon Wolters, en Anton Kirkels.

Het publiek luistert naar het panel
Het publiek luistert naar het panel

Leon Wolters riep op om vooral optimistisch te blijven. ‘De media praten ons angst aan’ vond hij, en dat zorgt ervoor dat mensen bang worden om geld uit te geven. Als ondernemer denkt hij het wel te redden ‘we hebben eerder crises meegemaakt’. Frans Fonteijn haakte daarbij aan en zei zelfs ‘het is jammer dat het weer dooit en er geen Elfstedentocht komt. Nederland is toe aan een feestje’. Al gaf hij wel aan dat bouwprojecten stroever lopen.

Een vervelend vervolg, of misschien wel één van de oorzaken van de crisis is dat banken voorzichtiger zijn geworden met geld uitlenen. ‘Ze geven geen geld meer voor een pandje of een investering’ zo vertelde een kleine ondernemer uit de zaal. ‘Een half jaar geleden was er totaal geen probleem, hoeveel wil je hebben’. Alledrie sloten zich daarbij aan en vonden dat vertrouwen zowel van banken, bedrijven maar vooral de mensen het belangrijkste is.

Applaus voor het panel
Applaus voor het panel

Na het panelinterview volgde er een discussie tussen Farshad Bashir van de SP en Frans Weekers van de VVD, beide Tweede Kamerleden. Helaas was Tiny Kox, voorzitter van de SP in de Eerste Kamer, op het laatste moment verhinderd vanwege het overlijden van zijn schoonmoeder.

Marcel Tinnemans introduceert de twee Kamerleden

Marcel Tinnemans introduceert de twee Kamerleden
Marcel Tinnemans introduceert de twee Kamerleden

Er was opvallend vaak overeenstemming tussen de SP en de VVD in het debat dat volgde. Zo deelden Bashir en Weekers de analyse over de oorzaak van de crisis, en ook het ingrijpen van de overheid door het nationaliseren van banken vonden beiden een goede zaak. ‘Dat klinkt misschien raar uit de mond van een VVD’er,’zij Weekers,’maar het was een noodzakelijk kwaad.’

Over hoe we de crisis op moeten lossen was er op punten wel verschil. Ook bestond er een verschillende mening over hoe dit soort crisis in de toekomst voorkomen moeten worden. De SP wil verder gaan dan de VVD in het ingrijpen in de economie, meer overheidscontrole en ook democratisering van de economie.

Tot slot benadrukten zowel Frans Weekers als Farshad Bashir dat er ook kansen liggen in de crisis. Zo kunnen we het aangrijpen om nu eens echt werk te maken van duurzame energie, duurzame productiemethoden, en minder CO2 uitstoot. ‘Dan komen we er niet alleen sterker uit, maar ook beter’.

Farshad Bashir (links) en Frans Weekers (rechts)
Farshad Bashir (links) en Frans Weekers (rechts)

15 januari debatavond over de kredietcrisis

U bent hier