h

Ondernemers binnenstad mogen straks eerste verdieping bij winkel betrekken

28 januari 2009

Ondernemers binnenstad mogen straks eerste verdieping bij winkel betrekken

De gemeente Weert wil het eindelijk toestaan dat winkeliers in de Weerter binnenstad hun zaak op de eerste verdieping van hun winkel- of cafépand mogen uitbreiden. Onder voorwaarden weliswaar, maar de SP is blij met de stap in de goede richting.

De gemeente voert al sinds jaar en dag een achterhaald beleid. Op de eerste verdieping van een winkel- of horecapand in Weert mag alleen gewoond worden. Afgelopen zomer ontstond er een discussie over het ‘wonen boven winkels’

Een meerderheid in de gemeenteraad van Weert, met name de VVD en SP, wilde toen af van het beleid. Dit naar directe aanleiding van het weigeren van een vergunning voor het uitbreiden van de nieuwe eetgelegenheid ‘Weerter Bazaar’ op de eerste verdieping van het pand aan de Markt. Alleen Weert Lokaal hield hardnekkig vast aan het wonen boven winkels.

‘(Ondernemer) Nelissen wil de leegstaande woonruimte boven het pand gaan inrichten en gebruiken voor besloten activiteiten zoals kinderfeestjes, vergaderingen, koffietafels en groepsdiners. De binnenstad schreeuwt om zulke ruimten, overdag en 's avonds. Maar de regeltjes in Weert zijn star.’ Zo schreef het Land van Weert hierover in mei vorig jaar.

SP raadslid Herman Beuvens stelde toen "Je moet ondernemers ook de kans geven om te ondernemen. Hoe vaak hebben we het hier niet over versterking van de binnenstad en dat we met z'n allen een levensvatbaar winkelbestand willen. En nou hebben we hier drie aanvragen van ondernemers die een bloeiende zaak hebben en 'naar boven' willen uitbreiden. Ze willen daar niet zelf gaan wonen en ook niet gaan verhuren. De SP is voor een uitbreiding van hun bedrijvigheid. "

De gemeente geeft nu gehoor aan die wens. De 'wonen boven winkel regel' wordt versoepeld, de regel dat een winkel niet ‘dieper’ dan dertig meter mag zijn wordt helemaal geschrapt.

Uiteraard moet het nieuwe beleid van de gemeente nog goedgekeurd worden door de gemeenteraad. Wanneer dat gaat gebeuren is nu nog niet bekend. De SP rekent erop dat de meerderheid in de raad die er in mei vorig jaar was met het voornemen van de gemeente zal instemmen. Zo nee, dan is het laatste woord er alsnog niet over gesproken.

Het Land van Weert in mei vorig jaar :Wonen boven winkels

U bent hier