h

Meneer van Dalen wacht op antwoord

24 juli 2008

Meneer van Dalen wacht op antwoord

Wanneer je als politieke partij met een vraag of opmerking zit, en een brief wil sturen naar het college van Burgemeester en Wethouders, dan kun je dat op twee manieren doen. Je kunt zoals iedere burger dat mag een ‘gewone’ brief sturen. Het college heeft dan acht weken de tijd om die te beantwoorden. Je kunt er ook voor kiezen wat meer druk op de ketel te zetten door een zogenaamde ‘artikel 40-brief’ te sturen. Hiervoor heeft het college slechts dertig dagen de tijd om die te beantwoorden.

De SP wil als actieve politieke partij vaak snel opheldering over zaken omdat ze dringend zijn. Dus maakt de SP vaak gebruik van deze artikel-40 brieven. Dat schoot het college een tijdje terug wat in het verkeerde keelgat. Het was een (te) grote aanslag op de ambtelijke molen. In de maandelijkse vergadering van fractievoorzitters waar de agenda van de gemeenteraad vastgesteld wordt, het presidium, werd dan ook de oproep gedaan ‘te proberen het aantal artikel 40 brieven zo veel mogelijk te beperken.’

Zo redelijk als de SP is werd er bij monde van fractievoorzitter Herman Beuvens mee ingestemd vaker een gewone brief te sturen in plaats van een artikel 40 brief.

Maar nu blijkt dat de termijn van acht weken voor het beantwoorden van een gewone brief erg vaak overschreden wordt. Op zich niets nieuws, want het komt ook regelmatig voor dat het de gemeente niet lukt brieven van burgers binnen acht weken te beantwoorden. Soms kwam er zelfs helemaal geen antwoord op brieven van de SP, en moest er zelf achter het antwoord aangegaan worden.

Als het college het niet nodig vindt om zich aan haar afspraken te houden, dan vindt de SP dat ze zich er ook niet aan hoeft te houden ‘De fractie van de SP heeft daarom besloten om, in afwijking van de hierboven genoemde afspraak, weer vaker het middel van een art 40 brief te gaan gebruiken’ aldus Herman Beuvens aan het college en het presidium. Helaas heeft de burger niet het recht om artikel-40 brieven te sturen, en daardoor nog steeds, net als de SP, vaak veel te lang moet wachten op antwoord.

Communicatie, de achilleshiel van het college: opeenstapeling van blunders

U bent hier