h

‘De mens voorop, niet de centen!’

5 juni 2008

‘De mens voorop, niet de centen!’

Rudy NordhausenOnlangs verspreidde de SP in heel Weert een krantje met als thema de zorg die onder druk staat. Op de voorkant van dat krantje een interview met SP-raadslid Rudy Nordhausen over de problemen met de zorg in Weert en de oplossingen van de SP.

Rudy Nordhausen is raadslid voor de SP in Weert. Hij houdt zich voornamelijk bezig met zaken die zorg en welzijn aangaan. In het dagelijks leven is hij ook in de zorg werkzaam.

Rudy, een dik jaar raadslid voor de SP, een bewogen jaar in de zorg?
Ja, absoluut. De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) is ingevoerd, de gemeente gaat nu over hulp in het huishouden van de thuiszorg. Het eerste woonzorgcomplex (wozoco) in Weert is gebouwd op Keent. Het ziekenhuis gaat een deel van zichzelf verkopen aan private investeerders, enzovoorts. Te veel om op te noemen.

Maar helaas zijn niet alle veranderingen verbeteringen?
Inderdaad. De gemeente vindt het goed dat er via een telefoontje bezien wordt welke thuiszorg iemand nodig heeft. Hoe kan dat? Kan men door de telefoon zien wat er in huis gebeurd? Ik praat veel met mensen uit de zorg, en ik krijg telefoontjes en mailtjes van mensen waarbij het echt niet goed gaat.
Ook de gedwongen concurrentie is niet goed. Thuiszorginstellingen beloven daardoor zorg voor een prijs die eigenlijk te laag is. Daarom worden nu honderden thuiszorgmedewerkers met ontslag bedreigd, en krijgen cliënten steeds andere mensen over de vloer. Het spotje van de landelijke SP sloeg wat dat betreft de spijker op z’n kop. Nee, niet alle veranderingen zijn verbeteringen.

Wat gaat de SP eraan doen om de zorg wel weer te verbeteren?
We blijven constant onze zorgen om de zorg op tafel leggen, de andere raadsleden confronteren met de echte praktijk en goede oplossingen aandragen. De andere partijen doen alsof er niets aan de hand is. Ze zeggen ‘er komen geen klachten binnen bij de gemeente, dus het gaat goed.’ Maar mensen schamen zich, of zijn bang om te klagen. "Och, ik moet maar blij zijn met wat ik heb, anders pakken ze me dit misschien ook nog af".
Maar ik zeg altijd ‘geen klachten’ betekent niet ‘geen problemen’. De SP doet daarom zelf onderzoek, gaat naar de mensen toe. En de mensen weten ons te vinden.

En werpt dat zijn vruchten af?
Ja, op sommige punten al heel duidelijk. Doordat we de problemen kennen hebben we de mensen achter ons staan. We hebben samen met een aantal thuiszorgmedewerkers bijvoorbeeld het Comité Stop Uitverkoop Thuiszorg Weert opgericht om in verzet te komen tegen de ontslagen en de uitholling van de zorg. In de raad staan we helaas nog vaak alleen.

Nog veel te doen dus!
Zeker. Ik merk dat de landelijke politiek op sommige punten begint in te zien dat we zijn doorgeschoten in marktwerking en regelzucht. Dat moet in Weert ook gaan gebeuren. Ik roep mensen op om contact met ons op te nemen, en hun verhalen te vertellen. Maar liever nog, trek aan de bel bij de gemeente en andere partijen! We moeten met z’n allen de zorg niet meer als een kostenpost gaan zien: de mens voorop, niet de centen!

Rudy Nordhausen

Lees hier het hele krantje. Let wel, in PDF-formaat.

De jaarkrant 2008 van de SP over de zorg (in PDF formaat)
Waardevolle toezeggingen wethouder en TML op avond thuiszorg: overwinningen voor medewerkers en cliënten

U bent hier