h

Waardevolle toezeggingen wethouder en TML op avond thuiszorg: overwinningen voor medewerkers en cliënten

27 mei 2008

Waardevolle toezeggingen wethouder en TML op avond thuiszorg: overwinningen voor medewerkers en cliënten

 Jeroen GeurtsOp de zeer druk bezochte hebben het comité Stop Uitverkoop Thuiszorg Weert en alle overige thuiszorgmedewerkers en cliënten een flinke overwinning behaald. Wethouder Harry Coolen van de gemeente Weert en directieleden Thea van Aken en Theo van de Wal van Thuiszorg Midden-Limburg (TML) deden een drietal waardevolle toezeggingen om de situatie van medewerkers en cliënten van de thuiszorg in Weert te verbeteren.

De thuiszorgmedewerkers zijn na gisteravond een stuk zekerder van hun baan en salaris: Theo van de Wal: "Van alle mensen die nu getekend hebben om achteruit te gaan in loon wordt het formulier verscheurd. De teruggang in loon is voorlopig van de baan. We zijn in gesprek met de gemeente om te komen tot een oplossing". Dit werd beaamd door de wethouder. Voor de cliënten zullen alle thuiszorgindicaties opnieuw beoordeeld worden om te kijken of er geen fouten zijn gemaakt. Problemen die hierbij aan het licht komen zullen worden opgepakt. Het comité en de SP zullen de wethouder en TML aan hun toezeggingen houden.

 Jeroen Geurts
Een volle zaal

Voorafgaand aan de avond met de wethouder, TML en SP kamerlid Agnes Kant werd er stilgestaan bij het overlijden van VVD-raadslid Marco Lempens door een moment stilte in acht te nemen.

Als eerste op het programma stond een interview met twee leden van comité Stop Uitverkoop Thuiszorg Weert, José Favié en Lenie Steenbakkers. Zij vertelden hoe hun comité gevormd werd, welke acties er zijn genomen en wat er tot nu toe is bereikt. Een erg gedreven verhaal van de twee dames.

 Jeroen Geurts
Rudy Nordhausen interviewt José Favié en Lenie Steenbakkers

Daarna was het de beurt aan Agnes Kant. Zij legde uit wat er landelijk speelt, hoe de marktwerking in de zorg is gebracht en wat dat voor problemen heeft opgeleverd bij de gemeenten, maar zeker bij de thuiszorgorganisaties en daarmee hun medewerkers en cliënten. De met zo’n tweehonderd mensen gevulde zaal was het duidelijk met de heldere analyse en de door haar voorgestelde oplossingen eens.

 Jeroen Geurts

 Jeroen Geurts
Agnes Kant spreekt de mensen toe

Vervolgens ging Kant in discussie met Harry Coolen, Thea van Aken en Theo van de Wal. Alle drie gaven toe dat de marktwerking in de thuiszorg niet veel goeds heeft gebracht. Naast de eerder genoemde toezeggingen wilde men niet verder gaan in bijvoorbeeld het afschaffen van de telefonische indicaties die bepalen welke zorg iemand nodig heeft. De SP wil hier graag van af en mensen altijd persoonlijk bezoeken om te zien welke zorg ze nodig hebben. Veel mensen in de zaal waren het hier duidelijk mee eens.

 Jeroen Geurts
Wethouder Harry Coolen (zorg) van de gemeente Weert, Agnes Kant en de directieleden Thea van Aken en Theo van de Wal van Thuiszorg Midden-Limburg

 Jeroen Geurts
In de discussie tussen Agnes Kant en Harry Coolen ging het er soms even heftig aan toe

Na een pittig debat was er voor mensen de gelegenheid om te reageren. Daar werd veelvuldig gebruik van gemaakt. Zowel boosheid bij de medewerkers en droevige verhalen van cliënten kwamen voorbij.

 Jeroen Geurts
Eindelijk kregen de mensen in de zaal de mogelijkheid om te reageren

 Jeroen Geurts
Mensen in de zaal reageren via de rondgaande microfoon

 Jeroen Geurts
Boze reacties...

 Jeroen Geurts
...en aangrijpende

Helaas moest de discussie omwille van de tijd na ruim een uur beëindigt worden. Tot slot van de avond werden er ook nog protesthandtekeningen tegen de uitverkoop van de thuiszorg overhandigd aan Agnes Kant. Deze handtekeningen waren door het comité en de SP de afgelopen weken opgehaald op de Weerter weekmarkt.

 Jeroen Geurts
Agnes Kant in gesprek na afloop

De SP en het comité Stop Uitverkoop Thuiszorg Weert kunnen terugkijken op een geslaagde avond waar bleek dat actie helpt! Maar ondanks de toezeggingen is de strijd voor goede arbeidsvoorwaarden en goede zorg in de thuiszorg nog niet gestreden, en gaan het comité en de SP door.

Foto's: Jeroen Geurts

Lees meer op de website van het comité: www.stopuitverkoopthuiszorgweert.nl

U bent hier