h

Actie werkt: Minister Cramer geeft SP protestbord terug

22 mei 2008

Actie werkt: Minister Cramer geeft SP protestbord terug

Remi Poppe ontvangt het actiebord terug van minister CramerMinister Cramer van VROM bracht vandaag het actiebord ‘Rood Sein voor de Ammoniaktrein’ terug naar de SP. SP’er Krista van Velzen had dit bord in 2005 aangeboden met als doel de ammoniaktransporten tussen Geleen en IJmuiden over het spoor te beëindigen. Het bord was medeondertekend door alle burgemeesters en wethouders van steden langs dit spoor, ook door de Weerter burgemeester Niederer.

“Complimenten voor de minister,” aldus ontvanger SP-Tweede Kamerlid Remi Poppe. “En voor al die mensen die actie hebben gevoerd. Want dat actievoeren loont lijkt me wel duidelijk.”

Remi Poppe ontvangt het actiebord terug van minister Cramer

De SP voert al sinds 2003 actie tegen de ammoniaktreinen. Zo zijn er vele duizenden actiekranten verspreid en is er vanuit de gemeenten waar deze treinen door rijden een verontrustend signaal naar de regering gegaan. Dit heeft er uiteindelijk toe geleid dat voormalig staatssecretaris Van Geel in gesprek met DSM ging om deze transporten te stoppen.

Minister Cramer van VROM besloot dit jaar DSM in IJmuiden uit te kopen. DSM krijgt 48 miljoen euro om de kunstmestproductie van IJmuiden naar Geleen te verplaatsen. Daarmee is de grootste stroom ammoniak van het spoor. Poppe: “Het grootste risico is nu van het spoor. Maar de minister heeft helaas nog niet alle vervoer van ammoniak stop weten te zetten. En dat moet wel gebeuren, want rood betekent in deze ook echt rood.”

Eindelijk rood sein voor de ammoniaktrein!
Burgemeester Niederer ondertekende in 2006 het protestbord 'stop de ammoniaktrein'

U bent hier