h

Jan Tak lanceert vijf actiepunten voor beter inzicht sociaal beleid ‘De Risse’

10 september 2007

Jan Tak lanceert vijf actiepunten voor beter inzicht sociaal beleid ‘De Risse’

Onlangs sprak de gemeenteraadscommissie Sociale Zaken/Economisch Zaken op verzoek van de SP over het sociaal verslag 2006 van ‘De Risse’. Voorop staat dat er heel veel verbeterd is bij de Risse sinds de misstanden van enkele jaren terug. Om nog een volgende verbeterstap te kunnen maken leverde SP-raadslid Jan Tak opbouwende kritiek, waarbij hij meer inzicht vroeg in de persoonlijke realisatie van de sociale doelstelling van de sociale werkvoorziening in Weert. De rest van de commissie sloot zich daarbij aan.

Jan TakWeert krijgt vijftien miljoen euro Rijkssubsidie en legt zelf nog eens 560.000 euro gemeenschapsgeld bij om 687 mensen onder aangepaste omstandigheden werk te bieden met als doel ‘dat deze arbeid gericht moet zijn op het behouden dan wel bevor- deren van de arbeidsbekwaamheid van de werknemer’ Zo staat in de wet sociale werkvoorziening (WSW). Deze sociale doelstelling gaat vóór op de economische doel- stelling van de WSW.

Maar met uitzondering van cijfers over personen die vanuit de Risse zijn geplaatst in het vrije bedrijf is over deze doelstelling weinig terug te vinden in de verlagen. Jan Tak: “In Nederland worstelen er meer gemeentes met de vraag hoe de Sociale Doelstelling te controleren. De controle op het behouden, dan wel bevorderen van de arbeidsbekwaamheid van de werknemer is nu eenmaal niet makkelijk in directe cijfers uit te drukken.”

In het eerste Sociale Jaarverslag van de Risse in 2005 werd de intentie uitgesproken dat“voor iedere medewerker door middel van een Individueel Ontwikkelingsplan gestreefd zal worden naar het bereiken van de hoogste trede op de werkladder.” Tak in de raadscommissie: “Dat is een goed begin. Nu moeten we verder. In het verslag over 2006 kunnen we al wel zien welke acties ondernomen zijn en gaan worden zodat werknemers kunnen opklimmen. Dat is een grote vooruitgang.”

De Risse sociaal!

De SP wil beter inzicht in de realisering van dit sociale doel, wat uiteindelijk het hoofddoel is van de sociale werkvoorziening.

“In de strategienota van de Risse Groep “Op weg” uit 2006 worden speerpunten genoemd waaruit acties zijn ontstaan zoals een ‘Ontwikkelingsassessment’ voor 90 medewerkers, een ‘traject gericht op versterking van competenties van individuele medewerkers’ en ‘Individuele Ontwikkelingsplannen’ (IOP) voor ongeveer 250 medewerkers die vanaf januari 1998 aan het werk zijn gegaan. Dit kunnen prachtige indicatoren worden om in de komende jaren daarop te beoordelen hoe ver we opgeschoten zijn in het behouden dan wel bevorderen van de arbeidsbekwaamheid van de werknemer. Het Sociale Jaarverslag is daarvoor het belangrijkste naslagwerk.” aldus Jan Tak

Tak lanceerde in de raadscommissie een vijftal actiepunten voor De Risse om de sociale en persoonlijke omstandigheden bij De Risse nog verder te verbeteren:

  • Ook voor oudere werknemers moet een individueel ontwikkelingsplan worden opgesteld, met respect voor hun verworven rechten. Dit werd door Risse directeur Jobse ook toegezegd. De plannen worden opgesteld zodra dat ook is gebeurt voor de werknemers die vóór 1998 bij De Risse kwamen.
  • Álle werknemers hebben recht op minstens een jaarlijks functioneringsgesprek. Nu heeft maar de helft zo’n gesprek gehad, terwijl het een heel belangrijk instrument is in de communicatie tussen de leidinggevende en de werknemer. De directie moet hier op sturen.
  • Door werkoverleg komen er meer klachten over het werk naar boven, zo blijkt uit het verslag. Graag krijgen we inzicht in het aantal uren dat hieraan wordt besteed en wat de taakstelling is.
  • Graag informatie hoe er wordt omgegaan met arbeidstherapeutisch werken na ziekte.
  • En het allerbelangrijkste: wordt het werk aangepast aan de mensen? Er is weliswaar een goed gevulde orderportefeuille maar klopt het soort werk met de capaciteiten van onze werknemers?

Op alle punten werden de vragen van Jan Tak bevredigend beantwoord, of werden er goede toezeggingen gedaan door aanwezige Risse-directeur, de heer Jobse.

College moet jaarverslag Risse beschikbaar stellen aan raad
Het verslag van de raadscommissie is alhier na te luisteren, op de website van de gemeente

U bent hier