h

College moet jaarverslag Risse beschikbaar stellen aan raad

15 augustus 2007

College moet jaarverslag Risse beschikbaar stellen aan raad

Een grasmaaier van 'De Risse'Jarenlang heeft de SP gepleit voor een sociaal jaarverslag van De Risse, om meer inzicht te krijgen in het sociale aspect van deze voorziening. En met succes. Verbeteringen in het sociale klimaat bij De Risse beginnen eindelijk vorm te krijgen. Maar waarom heeft het college dit verslag dan nog steeds niet aangeboden aan de raad?

Het sociale jaarverslag was één van de voorstellen die de SP al in 2003 en nogmaals in 2004 deed om de voortdurende problemen bij sociale werkvoorziening De Risse op te lossen. Het hele Risse-dossier was toen al een dusdanig stinkende beerput geworden dat het eerst een wethouder en later de toenmalige directeur van De Risse de kop kostte. Uiteindelijk werden er SP- voorstellen aangenomen, en eindelijk gaat het nu beter bij De Risse.

Maar tot verbazing van de SP is het inmiddels tweede jaarverslag nog steeds niet aangeboden aan de gemeenteraad. Zo kan de raad haar controlerende taak niet uitoefenen.

SP raadslid Jan Tak in een brief aan het college: ‘In 2006 is het eerste Sociale Jaarverslag verschenen en in mei 2007 ontving de SP, op persoonlijke titel, het tweede Sociale Jaarverslag via de Risse. Wij nemen aan dat u als college ook in het bezit bent van dit Jaarverslag daar er twee collegeleden zitting hebben in het Algemeen en Dagelijks bestuur van de Risse. Het bevreemdt ons dan ook ten zeerste dat dit Jaarverslag door uw college nog niet aangeboden is aan de Raad.’

Omdat het college het niet doet, heeft de SP het verslag zelf maar op de agenda van de komende commissie- en raadsvergadering gezet. Neemt niet weg dat de SP van B&W wil weten waarom ze haar taak verzuimt heeft. De socialisten verzoeken het college in de toekomst het verslag wel op de agdenda te plaatsen.

De brief van de SP aan het College:



Aan het College van B&W van de gemeente Weert

Betreft: schriftelijke vragen op basis van art. 40 RvO, Sociaal Jaarverslag Risse

Weert 14 augustus 2007

Geacht College,

De Wet Sociale Werkvoorziening kent twee doelstellingen: een economische en een sociale
Wat betreft de economische doelstelling krijgen wij van uw college regelmatig overzichten om die economische aspecten te kunnen controleren.

Wat betreft de sociale doelstelling heeft de SP jarenlang geijverd voor een Sociaal Jaarverslag om ook deze doelstelling beter te kunnen controleren. De kern van de sociale doelstelling van de WSW is immers het behoud, het herstel en het bevorderen van de restcapaciteit van de aan de zorg van de Risse toevertrouwde medewerkers. De fractie van de SP constateert dat dit verslag een noodzakelijk instrument is om de kwaliteit van de inspanningen bij de Risse in het gestalte geven aan de sociale doelstellingen te beoordelen. Wij constateren ook dat dit jaarverslag een van de middelen is geweest waardoor de verbetering in het sociale klimaat bij de Risse vorm aan het krijgen is.

In 2006 is het eerste Sociale Jaarverslag verschenen en in mei 2007 ontving de SP, op persoonlijke titel, het tweede Sociale Jaarverslag via de Risse.

Wij nemen aan dat u als college ook in het bezit bent van dit Jaarverslag daar er twee collegeleden zitting hebben in het Algemeen en Dagelijks bestuur van de Risse.
Het bevreemdt ons dan ook ten zeerste dat dit Jaarverslag door uw college nog niet aangeboden is aan de Raad.

Wij hebben daarom via de griffie dit verslag zelf op de agenda geplaatst voor de komende raadscyclus daar wij van mening zijn dat deze waardevolle plant zal sterven zoals elke plant zal sterven als er geen aandacht aan gegeven wordt.

Wij zouden echter graag antwoord hebben op de volgende vragen:

  • Bent u het met ons eens dat het sociale jaarverslag van de Risse, gezien de een in 2004 unaniem aangenomen motie, via uw college jaarlijks aan de raad ter beoordeling dient te worden aangeboden zodat de raad ook het sociale aspect van de WSW kan beoordelen?
  • Hoe komt het dat uw college dit sociaal jaarverslag tot op heden nog niet ter beschikking heeft gesteld aan de raad?
  • Wil uw college er voor zorg dragen dat in de toekomst het sociaal jaarverslag van de Risse meteen na het verschijnen daarvan aan de Raad ter beoordeling zal worden aangeboden?
  • Bent u het met ons eens dat het wenselijk is dat ook de raden van de andere deelnemende gemeentes dit jaarverslag krijgen toegestuurd en zo ja, zouden dan de Weerter bestuursleden hun collega-bestuursleden daarop willen wijzen?

Namens de fractie van de SP,

H. Beuvens, J. Tak

Uit het archief, 2003: SP-Notitie 'De Risse'

U bent hier