h

SP: Kiezen voor kwaliteit in het onderwijs

24 augustus 2007

SP: Kiezen voor kwaliteit in het onderwijs

In een brief aan de gemeenteraad laat de afdeling Educatie van Gilde Opleidingen in Weert weten te vrezen voor haar voortbestaan. Dit omdat de gemeente een vijftigtal inburgeringtrajecten voor immigranten niet uitbesteed aan Gilde Opleidingen maar aan ROC Eindhoven. De SP wil graag weten waarom de gemeente deze keuze heeft gemaakt.

De afdeling Educatie van Gilde opleidingen verzorgt al ongeveer 25 jaar een groot aantal opleidingen in Weert onder andere aan nieuwkomers in Nederland die de taal willen leren of een inburgeringtraject willen volgen.

Gemeentes zijn verantwoordelijk voor het verzorgen van inburgeringtrajecten. Door de invoering van marktwerking in het onderwijs is er concurrentie ontstaan tussen onderwijsinstellingen, en de gemeente Weert heeft er onlangs voor gekozen een vijftigtal van deze trajecten niet uit te besteden aan Gilde Opleidingen maar aan het ROC Eindhoven.

In hun brief aan de gemeente suggereren de docenten van de afdeling Educatie van Gilde opleidingen dat deze keuze wel eens ingegeven zou kunnen zijn door een goedkoper aanbod. Zij stellen dat ROC Eindhoven opleidingen voor een lagere prijs verzorgd, maar tegen een mindere kwaliteit. Bovendien zeggen de docenten te vrezen voor het voortbestaan van hun afdeling Educatie. De directie van Gilde Opleidingen heeft afstand genomen van de brief en zegt dat de zorgen van de docenten ongegrond zijn.

Toch is de brief een aanleiding voor de SP om vragen te stellen aan het college van B&W. SP-raadslid Rudy Nordhausen: ‘Onze vragen staan los van wat de directie of de docenten stellen. We willen graag van het college horen hoe de vork in de steel zit, zij is tenslotte verantwoordelijk voor de aanbesteding. De SP ziet het liefst dat zoveel mogelijk onderwijs in Weert blijft, maar kwaliteit moet de doorslag geven. Als het college kan aantonen dat er een juiste keuze is gemaakt, en dat het voortbestaan van de afdeling in Weert geen gevaar loopt, dan hoeven we ons geen zorgen te maken.’

De gehele gang van zaken toont volgens de SP wel aan dat marktwerking in het onderwijs niet gewenst is. ‘Je moet constant op je hoede zijn dat er voor kwaliteit gekozen wordt, en niet voor zo goedkoop mogelijk. En al die aanbestedingen brengen ook nog eens een veel onzekerheid met zich mee, dat blijkt wel uit de brief van de docenten. Dat moet niet nodig zijn.’ Aldus Rudy Nordhausen.

De brief van de SP aan het college:


Aan
College van B&W gemeente Weert
Kopie aan de raad

Betreft: schriftelijke vragen op basis van art. 40 RvO: ROC

Weert, 23 augustus 2007

Geacht College,

De Gilde-opleidingen afdeling Educatie in Weert verzorgt al vele jaren onderwijs aan o.a. nieuwkomers in Nederland die de taal willen leren of een inburgeringtraject willen volgen. Dit hebben ze altijd gedaan naar volle tevredenheid en met een prima kwaliteit. Ook de samenwerking met Sociale Zaken van de gemeente Weert was goed te noemen.

Maar de marktwerking heeft ook zijn intrede in het onderwijs gedaan. De gemeente Weert heeft voor een vijftigtal inburgeringtrajecten offertes opgevraagd en heeft daarbij de keuze laten vallen op het ROC-Eindhoven.

Docenten van de Gilde opleidingen achten de kans zeer groot dat hierdoor
de afdeling Educatie van de Gilde-opleidingen in Weert zal verdwijnen. Daarom heb ik de volgende vragen voor het college:

  • Bent u het met ons eens dat de Gilde-opleidingen in Weert altijd een goede kwaliteit hebben geleverd?
  • Wat is de reden geweest dat er gekozen is voor het ROC-Eindhoven boven Gilde-opleidingen Weert? Heeft een goedkoper aanbod de doorslag gegeven?
  • Bent u het met ons eens dat er op de eerste plek gekeken moet worden naar kwaliteit en dat ook de doorslag moet geven?
  • Deelt u de bezorgdheid van de werknemers dat er mogelijk op termijn mensen moeten worden ontslagen?
  • Deelt u onze mening dat het niet wenselijk is dat door te kiezen voor het ROC-Eindoven wellicht de afdeling Educatie van de Gilde-opleidingen in Weert kan verdwijnen?
  • Bent u in de toekomst bereid om te kijken of er toch een mogelijkheid bestaat dat opleidingen voor burgers van Weert ook door een Weerter onderwijsinstelling aangeboden kan worden?

Met vriendelijke groet,

Rudy Nordhausen
Socialistische Partij

'Commotie over brief Gilde'

U bent hier