h

Weerter politiek maakt zich ernstig zorgen om ziekenhuis Weert

17 januari 2007

Weerter politiek maakt zich ernstig zorgen om ziekenhuis Weert

Nu de fusie tussen de ziekenhuizen van Weert en Roermond beklonken lijkt, uitten de politieke partijen in de gemeenteraad van Weert zonder uitzondering hun ernstige zorgen om het behoud van het ziekenhuis. De fracties zijn ontevreden over de informatievoorziening vanuit het ziekenhuis en de wethouder. Dinsdag sprak de raadscommissie Welzijn op initiatief van de SP over de fusieplannen.

De SP stuurde vorige week een brief aan de directies van beide ziekenhuizen, waarin zij haar bezwaren tegen de fusie uit en een garantie voor het behoud van volwaardige ziekenhuiszorg in Weert en Roermond bepleit. Volgens directeur Janssen blijven naast een nieuw te bouwen ziekenhuis langs de A2 ‘twee volwaardige poliklinieken’ over in Weert en Roermond. De raadsleden willen opheldering over de betekenis van deze uitspraak.

Weert Lokaal sloot zich aan bij de mening van de SP dat de belangrijkste betrokkenen, namelijk de burgers van Weert en omgeving, niet zijn gehoord. Zij bepleitte een maatschappelijke discussie over de toekomst van de zorg in Weert. Ook sprak zij haar verbazing uit over het feit dat het College niet is uitgenodigd voor het zogenaamde ‘stakeholders-overleg’ dat volgende week wordt gehouden. Wethouder Coolen verklaarde dat hij wel volgende week een gesprek heeft met directeur Janssen van het Weerter ziekenhuis.

De VVD sprak bij monde van fractievoorzitter Bert Lempens de vrees uit, mede naar aanleiding van berichtgeving in de media, dat Weert ‘aan de achterste mem komt te hangen’, omdat Roermond het ‘voor het zeggen krijgt’. Lempens zegt zich te baseren op informatie vanuit de Raad van Toezicht van het St Jans Gasthuis, waar hij meerdere contacten mee heeft. Een goede samenwerking, op een reële basis is wat de VVD wil.

CDA’er Meulen is niet gerust op de effecten van de fusie voor Weert, mede door uitspraken van Gedeputeerde Wolfs van de Provincie Limburg. De ziekenhuiszorg wordt ‘té economisch bekeken’. Het ‘drielocatiemodel’ dat op tafel ligt krijgt niet de instemming van het CDA.
D66 sprak zich uit voor het behoud van de huidige zorg in Weert. Scheidend SP-raadslid Paul Lempens zegde de commissie toe de definitie van een ‘basisziekenhuis’ toe te zenden om aan de begripsverwarring een einde te maken.

Wethouder Coolen gaf aan de zorgen van de commissie te delen en de vragen en zorgen over te brengen aan de directie van het St Jans Gasthuis.

De SP heeft inmiddels het initiatief genomen tot het maken van een concept-motie die in de raadsvergadering van 31 januari wordt behandeld en uitspreekt dat de raad het behoud van de huidige ziekenzorg in Weert voorop stelt. De SP wil dat de motie zo breed mogelijk wordt ingediend en gesteund.

De digitale geluidsbestanden van de commissievergadering welzijn worden vandaag gepubliceerd op het BIS van de gemeente Weert; http://bis.gwe.netlines.nl/

U bent hier