h

Beschouwingen: SP maakt het verschil

10 november 2006

Beschouwingen: SP maakt het verschil

Tijdens de begrotingsbehandeling is de SP-fractie er in geslaagd om op belangrijke punten een meerderheid te vormen en toezeggingen van de wethouders te krijgen. De SP stemde voor alle moties en amendementen van de andere partijen, met uitzondering van het voorstel om het fractiebudget voor de partijen te verhogen, waardoor die motie van Weert Lokaal geen meerderheid kreeg. Ook op andere punten maakte de SP het verschil tijdens de stemmingen.

Samen met Weert Lokaal en PvdA werden verbeteringen in het minima-beleid aangenomen en krijgen een aantal sportverenigingen in de wijk Leuken vóór 1 maart duidelijkheid over hun toekomst op sportpark Vrouwenhof en een oplossing voor hun problemen. De ‘gelegenheidscoalitie’ SP-WL-PvdA werd aangevuld met D66 en nieuwkomer Kernpunt (Egging) voor het onderzoeken van een locatie voor starterswoningen op Moesel. Het CDA (dat nauwelijks een voorstel steunde) en de VVD waren tegen en steunden daarmee wethouder Kirkels.

Ook de wethouders kwamen de SP tegemoet. Wethouder Sijben heeft naar aanleiding van een SP-motie inmiddels afspraken gemaakt met omwonenden en de eigenaar van het overlastgevende vleesverwerkend bedrijf in de Beemdenstraat op Leuken. De wethouder nam een motie van PvdA en SP over om te komen tot een nieuw milieubeleid, waarbij duurzaamheid als uitgangspunt wordt genomen. Dit mede naar aanleiding van de slechte score bij de ‘duurzaamheidsmeter’. Sijben zegde toe dat aanvragen voor meer prullenbaken in de Biest zullen worden gehonoreerd. Eerder dit jaar was daar nog ‘geen budget voor’. Bij een aantal andere amendementen, zoals dorpsontwikkelingsplan Stramproy en het zoeken van bouwlocaties voor seniorenwoningen op Swartbroek, gaf het College van B&W aan hier al mee bezig te zijn.

De raad, met uitzondering van CDA en VVD, besloot om het voorstel van de SP te steunen om op korte termijn de wethouder samen met vervoerder en Provincie een concreet plan te laten maken om langdurig het gebruik van de bus te stimuleren en te promoten. Dit met als doel dat het gebruik toeneemt en het risico van het schrappen van ‘onrendabele lijnen’ wordt verminderd. Hiermee grijpt de gemeente een uitgelezen kans om het OV in Weert duurzaam te verbeteren. Een proef met (beperkt) ‘gratis’ busvervoer werd alleen gesteund door de SP zelf.

De SP stemde uiteindelijk in met het voorstel om geld uit te trekken voor de versterking van de economie, nadat hieraan enkele voorwaarden vooraf werden gesteld en het bedrag werd verminderder tot 250.000 euro in een voorstel van WL en PvdA, waarna de SP haar steun kon verlenen, na een overtuigend verhaal van wethouder Strous.
De SP stond alleen toen zij de mogelijkheid voor vrijwilligers om mee te praten over het beleid van gesubsidieerde organisatie en de mogelijkheid om functioneringsgesprekken vast te leggen in de subsidieverordening voorstelde.

Geheel tegen de zin van burgemeester Niederer in namen CDA-PvdA en SP (voorheen de oppositie, een meerderheid sinds de verkiezingen van maart) een motie aan om de raad van Nederweert tegemoet te komen en een eerdere uitspraak af te zwakken.

Omdat de begroting een uitwerking is van een politiek coalitieprogramma dat zij niet onderschrijft, kon de SP niet met deze begroting instemmen.

Overzicht van de amendementen en moties ingediend door de SP
‘Het volk regeert’?

U bent hier