h

SP wil meer aandacht voor klimaatbeleid in gemeentebegroting

8 april 2006

SP wil meer aandacht voor klimaatbeleid in gemeentebegroting

Groen(er) en linkserDe SP heeft aan de raad voorgesteld om met betrekking tot het klimaatbeleid enkele concrete doelstellingen in de 'programmabegroting' op te nemen. De gemeente heeft volgens de SP een verantwoordelijkheid in het in samenhang en evenwicht brengen van de sociale, ecologische én economische dimensies van ontwikkeling. Alleen zo kunnen de huidige generaties gezond, veilig en in welvaart leven met behoud van de mogelijkheden voor toekomstige generaties om dat ook te kunnen doen. Enkele voorstellen zijn vervat in een voorstel voor duurzaamheidsbeleid

Bij duurzame ontwikkeling gaat het om de sociale, ecologische én economische dimensies van ontwikkeling in samenhang en evenwicht te brengen. Alleen zo kunnen de huidige generaties (hier in Nederland, maar ook elders in de wereld) gezond, veilig en in welvaart leven met behoud van de mogelijkheden voor toekomstige generaties om dat ook te kunnen doen.

De capaciteit van de aarde en haar atmosfeer om afval en vervuiling op te vangen is eindig. Gemeentelijk klimaatbeleid, gericht op energiebesparing en het stimuleren van schone energie, kan een belangrijke bijdrage leveren aan zorg voor de aarde. Ook duurzaam waterbeheer, gericht op de gevolgen van de klimaatverandering, vraagt om investeringen in de diepte.

Een verantwoordelijke gemeente betrekt bedrijven en burgers bij het duurzaam beheer van financiële reserves, koopt duurzaam in en gebruikt daarbij geen producten die bijdragen aan kinderarbeid of vernietiging van het milieu. Dat betekent ook een gemeente die zorgt voor een duurzame inrichting van haar omgeving, zodat ze in haar ruimtelijke ordening ook perspectieven biedt voor de natuur.

Wij willen dat onderstaande doelen in enige vorm in de programmabegroting worden opgenomen.

Processen naar een duurzame samenleving.

Wat willen we bereiken?

1. De gemeente werkt het begrip “duurzame ontwikkeling” uit in een breed maatschappelijk proces waar verschillende partijen in deelnemen.

2. Er komt voor dit proces van lokale duurzame ontwikkeling een plan van aanpak onderschreven door de gemeenteraad, met een apart budget voor het financieren van dit proces.

Het klimaatconvenant.

Wat willen we bereiken?

1. De gemeente dient een subsidieaanvraag in het kader van de BANS subsidie en wel het pluspakket. BANS staat voor Bestuursakkoord Nieuwe Stijl.

2. De gemeente gaat op basis van globale modellen de CO2 productie door burgers, bedrijven en eigen organisatie berekenen.

3. Er komt een structureel budget voor het klimaatbeleid in de begroting.

4. De gemeente communiceert de klimaatproblematiek breed naar de bevolking, daarbij steun en verbreding zoekend voor haar klimaatbeleid.

Duurzaam inkopen.

Wat willen we bereiken?

1. Er komt voor iedere aanbesteding van de gemeente contact tussen de beleidsafdeling milieu en de afdeling inkoop van de gemeente.

2. De gemeente beheert haar financiële reserves op duurzame wijze.
3. De gemeente zal bij de bouw van het nieuwe gemeentehuis zoveel mogelijk duurzame en duurzaam geproduceerde materialen gebruiken. Het nieuwe gemeentehuis zal ook zo energiezuinig worden ingericht

U bent hier