h

SP Statenfractie wil opheldering over LOG's

16 maart 2006

SP Statenfractie wil opheldering over LOG's

De SP in Provinciale Staten heeft het provinciebestuur gevraagd om opheldering te geven over de invulling van de landbouwontwikkelingsbieden (LOG) bij Weert en Nederweert. De partij wil vooral dat GS uitleggen hoe de recente ontwikkelingen in beide gemeenten zijn te rijmen met de Reconstructiewet.

overgenomen uit Dagblad de Limburger, 16 maart 2006

Helderheid wil de SP in het bijzonder over de komst van enkele grote varkenshouderijen naar het toekomst LOG aan de rand van Ospel. De aangekondigde vestiging van die vier bedrijven, waarvan er twee afkomstig zijn uit Someren, heeft tot grote onrust gezorgd bij agrariërs, burgers, politici en milieu-organisaties.
De gemeente Nederweert trekt zich volgens de SP niets aan van de kritische geluiden over die plannen. De partij verwijst daarvoor naar de felle kritiek die milieu-organisaties in Nederweert onlangs hebben geuit.
Zo verwijten die organisaties de gemeente dat ze niets heeft gedaan met de anbevelingen van de klankbordgroep om rekening te houden met de belangen van natuur en milieu.

SP-Statenlid R. Janssen vindt die houding merkwaardig. "De reconstructie van het platteland is gebaat bij een breed draagvlak onder zoveel mogelijk mensen. Door de landelijke en provinciale overheid wordt veel geld geïnvesteerd in de leefbaarheid en de omgevingskwaliteit op het platteland", legt hij uit.

"De gemeente Nederweert mag zich dat wel eens realiseren. De regio moet geen vrijstaat worden voor megabio-industrieën. Ik vind het een taak van de provincie om misverstanden daarover uit de wereld te helpen", zo stelt hij.

Behalve voor de gang van zaken bij Ospel vraagt Janssen ook aandacht voor de onrust die in Weert is ontstaan over invulling van het LOG bij Tungelroy. De plaatselijke LLTB en de dorpsraad deden onlangs een oproep om in dat LOG alleen bedrijven uit Weert toe te laten. Janssen vindt dat het provinciebestuur eens duidelijk moet aangeven hoe het nu wel moet met die LOG's.

Meer informatie op de website van de Provinciale Statenfractie van de SP

U bent hier