h

Aandacht voor Serviliusstraat verslapt

21 februari 2006

Aandacht voor Serviliusstraat verslapt

Bij een bezoek aan de Serviliusstraat kwamen ons zaken ter ore die niet kloppen bij het beeld ‘Keent kiest kwaliteit’ en de aandacht die het verbeteren van de leefbaarheid en woonomstandigheden in de wijk Keent in het algemeen en de Serviliusstraat in het bijzonder zouden krijgen. Wij zijn hierover teleurgesteld en hebben de gemeente opgeroepen samen met de verhuurder Wonen Weert hun verantwoordelijkheid te nemen. Zo kan ook een beroep worden gedaan op de eigen verantwoordelijkheid van de bewoners.

Aan het College van B&W van de gemeente Weert
Kopie aan de raad

Betreft: Serviliusstraat

Weert, 19 februari 2006

Geacht College,

Bij een bezoek aan enkele bewoners van de flats aan de Serviliusstraat kwamen ons zaken ter ore die niet kloppen bij het beeld ‘Keent kiest kwaliteit’ en de aandacht die het verbeteren van de leefbaarheid en woonomstandigheden in de wijk in het algemeen en de Serviliusstraat in het bijzonder zouden krijgen. Wij zijn hierover teleurgesteld.

Onze ervaringen zijn hieronder samengevat. Uiteraard willen wij opmerken dat sommige klachten niet als vanzelfsprekend voor het hele complex gelden. Voor een compleet en gedetailleerd beeld raden wij u aan om in samenwerking met het welzijnswerk en de verhuurder de klachten bij alle bewoners te inventariseren en ze daarna in overleg op te lossen.

Positief: minder drugsoverlast

Er zijn positieve opmerkingen over de verminderde overlast van drugsgebruikers. Door de opening van de drugsopvang is er veel minder overlast in de straat en in de flats. Nogmaals, dit zijn de indrukken van de mensen die wij hebben gesproken. Het aantal inbraken is sterk verminderd. Beeldend gezegd door een bewoner: “Je weet nu wie het is als je ’s nachts een deur hoort dichtgaan”.
Men heeft de indruk dat de acties van de politie en de gemeente afschrikwekkend werken. Maar tevens is men van mening dat het geen echte oplossing is voor het probleem.

Negatief: afvalbergen

Er zijn problemen rond het papier-afval en het rest-afval. Beiden stapelen zich op.
Het aanbod van papier is in de flats al groot, omdat veel kranten- en folderbezorgers hun overtollig reclamemateriaal dumpen in de brievenbussen van bewoners en ernaast. Makkelijk verdiend. Sinds het regelmatig ophalen van het oud papier is gestopt is er regelmatig een grote papierhoop in de entree van de flats.
De ondergrondse vuilcontainers moeten ook vaker geleegd want ze zijn regelmatig vol. Alle vuil wordt er dan naast gezet, of in het trapportaal, met alle gevolgen van dien. Er is verder een groot aanbod van grof vuil. Het vermoeden bestaat dat bewoners van andere straten hun huisraad dumpen bij de Serviliusstraat.
Ook is er een probleem met het fietsenaanbod.

Negatief: onderhoud en sociaal beleid

De schilderbeurt van afgelopen zomer is onder de maat geweest; de verf bladdert op sommige plaatsen nu al af. Overal klagen bewoners over schimmel op de plafonds en muren aan de ‘Ringbaan-kant’. Op enkele plaatsen zijn de profielwanden rot.

‘De huismeester doet niks’ hoorden we van enkele bewoners. De door Punt Welzijn opgerichte bewonersgroep is onbekend. Er is geen sociale ruimte. Er zijn geen gezamenlijke activiteiten.

Door het vele verloop, het toenemende aantal huisuitzettingen en vanwege alle hiervoor genoemde zaken, is er voor velen de wens om te verhuizen. ‘Gooi de flat maar plat’.
Tegelijk erkennen de bewoners dat er geen alternatieven voor hen zijn op de Weerter woningmarkt.

Oproep

Als bijlage onze brief naar aanleiding van een rondgang op Keent in de zomer van 2001.
Met verdriet en ook woede moeten wij constateren dat de volgende passage uit deze brief nog steeds en weer opnieuw actueel is. “Veel bewoners van de Serviliusstraat zien een eventuele sloop als een redding uit een uitzichtloze situatie. Een situatie waar ze nu weinig belangstelling genieten van instanties (gemeente en verhuurder) die daar iets aan zouden kunnen doen.”

De SP wil niet kiezen voor de makkelijkste weg van domweg slopen. We hebben het gevoel dat de mensen op Keent en meer bepaald de problematiek op de Serviliusstraat minder aandacht krijgen. Terwijl zowel Wonen Weert als de gemeente een verantwoordelijkheid hebben voor de leefomgeving.

Wij willen dat de problemen, samen met de bewoners en met alle betrokken partijen, daadwerkelijk worden aangepakt. Wij roepen u hier als gemeentebestuur nogmaals toe op.

Namens de Socialistische Partij afdeling Weert,

PPE Lempens
HJH Beuvens

Brief september 2001

U bent hier