h

Herman Beuvens (SP) in IKON-reportage over het vervoer van gevaarlijke stoffen per spoor door Weert [met geluidsfragment]

29 januari 2006

Herman Beuvens (SP) in IKON-reportage over het vervoer van gevaarlijke stoffen per spoor door Weert [met geluidsfragment]

Herman BeuvensHerman Beuvens is al 30 jaar actief binnen diverse natuurgroepen in Weert. Hij is tevens nummer twee op de SP-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. In een radiodocumentaire van IKON ‘De andere wereld’ van zondag 29 januari was hij uitgebreid te horen over het vervoer van gevaarlijke stoffen per spoor. Op deze website kunt u het fragment beluisteren en de inhoud van de uitzending nalezen.

Herman Beuvens is meteen te horen in de inleiding van de reportage die ongeveer 20 minuten duurt.
De situatie rond de heringebruikname van de IJzeren Rijn wordt uitgelegd door Herman, die ter plekke in Budel en Weert met de verslaggever is gaan kijken. De deskundigheid van Herman wordt duidelijk als het gaat over de
Herman wordt ook ondervraagd naar de reden van zijn inzet.

Verdere inhoud van de reportage:

  • Bij het spoortunneltje in Weert worden enkele inwoners geïnterviewd. Zij geven aan niet op de hoogte te zijn van de gevaarlijke stoffen.
  • Krista van Velzen, Tweede-Kamerlid voor de SP spreekt over de rol van gemeentes langs het spoor. Zij reageert ook op de loze beloften van staatssecretaris van Geel.
  • Een strijdbare wethouder René Verheggen wordt ook geïnterviewd over de Weerter situatie.
  • Een TNO-onderzoeker komt aan het woord over de risico’s van vervoer.
  • De actie-campagne van de SP die maandag 30 januari Weert aandoet wordt toegelicht en de conclusies van een SP-onderzoeksrapport over ammoniaktransporten.
  • Op 31 januari wordt de situatie rond gevaarlijke stoffen per spoor in de Tweede Kamer besproken.

Aan het eind van de reportage zegt Herman Beuvens: "Milieu staat niet hoog op het lijstje, bij niemand; niet bij de lokale, niet bij de landelijke en niet bij de provinciale overheid. Maar als er straks volgens de vervoersprognose van 2020 412 treinen per dag door het centrum van Weert gaan rijden, misschien is dat dan een reden om eerder wakker te worden? En als je niet wakker wordt, dan wordt je het straks vanzelf wel!"

Beluister hier de reportage RealPlayer
Gemeente kansloos tegenover geheime giftreinen door Weert nieuwsbericht 26-01-2006
Bezoek Krista van Velzen aan Weert aankondiging
Ammoniaktrein-dossier
IJzeren Rijn-dossier SP-Weert

Website De Andere Wereld (IKON)

U bent hier