h

SP wil alternatief voor jeugd skateboardhal

23 maart 2005

SP wil alternatief voor jeugd skateboardhal

SBHDe SP wil voorkomen dat de skateboardende jeugd van Weert aan haar lot wordt overgelaten na de sluiting van de skateboardhal op Fatima begin april. Volgens de partij moet van gemeentezijde een positief perspectief worden geboden

Woordvoerder P. Lempens: "Een grote groep jeugd valt in een groot gat, met alle gevolgen van dien. Zij, en met hun de ouders, voelen zich met de rug tegen de muur staan. Jeugd in deze moeilijke leeftijd vindt thuis niet altijd wat ze zoekt. Een plek waar ze kunnen skaten, hangen, muziek draaien, creatief zijn en zich aan elkaar optrekken tot jonge volwassenen die een goede basis hebben opgebouwd om stabiel te zijn voor de 'grote mensenwereld'. Waar moeten ze heen?"

In een brief aan de raad vraagt de SP of de gemeente bereid is om actieve medewerking te verlenen in het vinden van een nieuwe, voor de gemeente en vereniging, geschikte locatie zodat de leden niet op straat komen te staan. De sportvereniging moet voorts worden erkend als sportvereniging en minimaal dezelfde hulp en medewerking van Punt Welzijn en de gemeente krijgen als de rollerskatehal op de Graafschap Hornelaan.

De SP wil dat de gemeente toestemming geeft om het gebruik van de hal voort te zetten tot er een nieuwe locatie is gevonden.

Een gemeente die hecht aan een beleid waar de jeugd wordt gestimuleerd te sporten en hun tijd aan positieve activiteiten te spenderen, dient alles op alles te zetten om deze jeugd een plek te geven", aldus de SP.

De brief van de SP aan het college:

Aan het College van B&W
en de gemeenteraad van Weert
Vragen ex artikel 37 RvO

Betreft: jeugd skateboardhal

Weert, 21 maart 2005

Geacht College, geachte raad,

Wij maken ons zorgen over de ontwikkelingen rond de jeugd van de skateboardhal op Fatima. Het mag niet zo zijn dat de jeugd van de skateboardvereniging geen alternatief wordt geboden na de sluiting van de hal aan de Straevenweg op 1 april. Een positief perspectief dient van gemeentezijde te worden geboden.

Een grote groep jeugd valt in een groot gat, met alle gevolgen van dien. Zij, en met hun de ouders, voelen zich met de rug tegen de muur staan. Jeugd in deze moeilijke leeftijd vindt thuis niet altijd wat ze zoekt. Een plek waar ze kunnen skaten, hangen, muziek draaien, creatief zijn en zich aan elkaar optrekken tot jonge volwassenen die een goede basis hebben opgebouwd om stabiel te zijn voor de 'grote mensenwereld'. Waar moeten ze heen?

De situatie is zo dat de actieve mensen in de vereniging geen enkele stap of initiatief meer durven te nemen uit angst voor een volgende opgeworpen hindernis van gemeentewege, en de daaruit voortvloeiende frustraties voor de vrijwilligers. Dit is in het laatste gesprek waar ons raadslid bij aanwezig is geweest ook duidelijk naar voren gekomen, en het stelt ons zeer teleur dat het toch weer gebeurd. In gesprekken met de ambtenaar is duidelijk omschreven wat er zou moeten gebeuren, echter wanneer de politiek het moet oppakken wordt er eerder naar de beperkingen als naar de mogelijkheden gekeken.

Het is niet meer dan logisch dat men vanuit de jeugd naar de gemeente kijkt voor het nemen van het initiatief in deze, gezien de voorgeschiedenis. Men had het immers prima voor elkaar met de hal aan de Straevenweg, zonder dat men daarvoor een beroep op de gemeente heeft gedaan. Mede door toedoen van de houding van de gemeente is er geen toekomst op deze plek mogelijk gebleken. Dit schept onzes inziens een verplichting voor het gemeentebestuur om niet opnieuw obstakels op te werpen voor deze jeugd om een plek te vinden voor hun sport en hobby.

Graag een antwoord op onze vragen:

  • Deelt u onze zorgen over de jeugd van de skateboardhal? Zo nee, waarom niet? Zo ja, graag uw mening toelichten.
  • Is de gemeente wel blij met een initiatief vanuit deze jongeren en hoe laat het college dat blijken naar hen toe?
  • Bent u bereid om actieve medewerking te verlenen in het vinden van een nieuwe, voor de gemeente en vereniging, geschikte locatie zodat de leden niet op straat komen te staan?
  • Voldoet de sportvereniging aan de voorwaarden om te worden erkend als sportvereniging?
  • Zo nee, waarom niet? Zo ja, welke medewerking bent u bereid te verlenen aan deze vereniging?
  • Is het mogelijk dat de skateboardvereniging de hulp en medewerking van Punt Welzijn en de gemeente krijgt in minimaal
    dezelfde mate als de rollerskatehal op de Graafschap Hornelaan?
  • Is de gemeente bereid toestemming te geven om het gebruik van de hal voort te zetten tot er een nieuwe locatie is gevonden, m.a.w. dus het gedogen van dit gebruik, zodat de skateboardende jeugd niet op straat terecht komt? Bent u bereid positieve stappen richting eigenaar te nemen om hierin medewerking te verkrijgen.

Als aan deze voorwaarden is voldaan kan met recht ook wederom een beroep worden gedaan op de eigen verantwoordelijkheid van de verenigingsleden en vrijwilligers. Om die verantwoordelijkheid te kunnen nemen dient men echter het vertrouwen van de gemeente te krijgen, als die blijft ontbreken komt er niets meer van de grond.

Een gemeente die hecht aan een beleid waar de jeugd wordt gestimuleerd te sporten en hun tijd aan positieve activiteiten te spenderen, dient alles op alles te zetten om deze jeugd een plek te geven. Wij verwachten van u daarom een zorgvuldig besluit, met perspectief voor de jeugd.

Namens de Socialistische Partij afdeling Weert,

Paul Lempens
Lin Franssen

rood.weert.sp.nl

U bent hier