Weert verdient beter, samenvatting van de SP-inbreng tijdens de algemene beschouwingen
Weert verdient beter, samenvatting van de SP-inbreng tijdens de algemene beschouwingen
samenvatting algemene beschouwingen SP Weert, zoals gepubliceerd in het Land van Weert, 4 november 2003;
Vóór de verkiezingen beloofden de politieke partijen zich in te zetten voor de leefbaarheid in de wijken. Maar zijn die beloftes nu, na de verkiezingen, ook waar gemaakt?
Nee. De praktijk leert ons dat de gemeente haar verantwoordelijkheid van zich af schuift. Bijvoorbeeld als het gaat over ‘de Risse’, het zwembad en helemaal als het gaat over volkshuisvesting. Zelfs bij de sloop van betaalbare huizen in echte leefbare buurten als Fatima en Keent komt de gemeente niet in beweging. De verkiezingsbeloften zijn vergeten.
De bezuinigingen worden neergelegd bij de instellingen voor welzijn en cultuur, terwijl de gemeente wel 15 miljoen wil uitgeven aan het opknappen van het eigen stadhuis. De SP is daar tegen. Men wilde zelfs de Zalmsnip van honderd gulden onthouden aan de burgers, terwijl iedereen daar recht op heeft. Door oplettendheid van onze fractie is daar een stokje voor gestoken.
De SP laat zich niet leiden door oppositie of coalitie, maar door onze eigen opvattingen, gevoed door de mensen. Bijvoorbeeld een brede school op de plaats waar de mensen op Keent hem willen. Daar moet die school komen, dat is democratie zoals het hoort!
Mensen klagen over de politiek, en terecht. Men moet de politici daarom aanspreken op hun beloftes. De SP zal de mensen daarbij blijven helpen; om hun mening naar voren te brengen. De macht confronteren met de praktijk. Met de gevolgen van hún beleid voor úw situatie. Dan zal wederom blijken dat de zogenaamde kloof tussen burgers en bestuur helemaal niet bestaat. Lokale democratie zal dan veel meer zijn dan eens in de vier jaar een hokje aankruisen (of op een knopje drukken).
Hoezo slechte economie
Terecht schrijven burgemeester en wethouders dat wanneer het regent in Den Haag, het hagelt bij de gemeenten. Het economisch weer wordt echter slechter gepraat dan dat het werkelijk is.
De SP stoort zich daar aan. De regering doet net alsof we financieel-economisch aan de grond zitten, maar onze rijkdom is in de afgelopen 20 jaar bijna verdubbeld. Er is nu misschien sprake van enkele tienden van procenten minder groei, maar dat maakt ons nog niet een arm land!
Deze strenge bezuinigingen kunnen alleen bedacht worden door politici met een boekhoudersmentaliteit. Wereldvreemde politici die geen idee hebben wat de samenleving nu nodig heeft, laat staan dat ze compassie kunnen opbrengen voor mensen. De recessie wordt gebruikt als excuus om een a-sociaal hard beleid door te voeren.
Het lijkt alsof men alleen naar de cijfers op het dashboard kijkt terwijl men niet ziet wat er door de voorruit gebeurd. Dan kunnen er grote ongelukken gebeuren.
Wat is en wat kan zijn
We hebben als mensheid de middelen en de kennis om iedereen een menswaardig bestaan te bieden. Waarom gebeurt dat dan niet? Waarom neemt de tweedeling tussen arm en rijk alleen maar toe?
Volgens de SP omdat er iets heel erg fout zit in de machts- en eigendomsverhoudingen op deze wereld. In Nederland niet anders. ‘Eerlijk delen’ geldt niet voor de regering.
Ook de vorige regeringen met de sociaal-democraten, die ooit stonden voor ‘spreiding van kennis, macht en inkomen’ en de ‘zwaarste lasten op de sterkste schouders’, heeft niets aan de scheve verhoudingen gedaan.
het alternatief: solidariteit
Een mens kan niet alleen leven, wij hebben elkaar nodig. Ieder mens is verschillend maar iedereen heeft het recht op een menswaardig bestaan. Daarom moeten wij de solidariteit organiseren, zodat iedereen mee kan doen. Dat is de basis van onze beschaving; ‘wat u niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.’
Wij gaan niet wachten totdat wij met onze kritiek op de huidige situatie de meerderheid hebben gehaald. We verzinnen daarom alternatieven voor beleid en werken daarin actief samen met iedereen die ook wil werken aan een betere samenleving voor iedereen.
Samen aan de slag met gewone mensen, in de buurt en op het werk laten we zien dat het ánders én beter kan.
Want Weert verdient beter!
Volledige inbreng tijdens de algemene beschouwingen
- Zie ook:
- Fractie