h

Overgroot deel bewoners tegen voorkeurslocatie gemeente voor 'brede school' Keent

19 mei 2003

Overgroot deel bewoners tegen voorkeurslocatie gemeente voor 'brede school' Keent

Meer dan 85 % van de bewoners van de wijk Keent die aan een SP peiling hebben meegedaan blijkt tegen de voorkeur van het Weerter gemeentebestuur te zijn voor de bouw van een brede school op de locatie St. Jozefslaan / Sutjensstraat. Het overgrote deel van de wijkbewoners wil de school graag op de locatie van de huidige Fordgarage of de huidige Dalschool.

De keuze van de gemeente dient daarom volgens de Socialistische Partij te worden herzien; ‘de gemeente is te voorbarig geweest en moet haar huiswerk overdoen’. De partij pleit voor een officieel gemeentelijk onderzoek waarna de locatie waar het meeste draagvlak voor is dient te worden gekozen.

Op 3 april 2003 is door de kleinst mogelijke meerderheid in de gemeenteraad van Weert een voorkeurslocatie vastgesteld voor een nieuw te bouwen brede school voor de wijk Keent.
Naar aanleiding van signalen uit de buurt en het feit dat de bewoners niet zijn gehoord vermoedde de SP dat de gemeente een voorbarig besluit had genomen en dat de voorkeurslocatie niet overeenkwam met de wens van veel Keentenaren.
De partij heeft daarom eind april en begin mei een simpele, korte vragenlijst verspreidt in de wijk om zo snel de opinie van de bevolking te peilen. De ingevulde vragenlijsten werden ingeleverd op inleveradressen door de hele wijk heen, via www.weert.sp.nl en middels huis-aan-huisbezoek.

De respons op deze snelle opiniepeiling in de wijk was groot. 216 mensen hebben deelgenomen aan de peiling. De deelnemers zijn goed verspreid over Keent (Kerkstraat, Sint Jozefslaan, Laurenburg, Kruisstraat, Julianalaan, etc.). De peiling geeft daarmee een goed beeld van de mening van heel Keent.

Tijdens het afnemen van onze enquête bij mensen aan de deur werd volgens de SP duidelijk dat velen niet de moeite hadden genomen om deze in te vullen omdat men cynisch is over de invloed. ‘Ze doen toch wat ze willen, dus onze mening geven heeft geen zin’. De SP vindt dit een triest resultaat van de handelwijze van de gemeente tot nu toe naar de bewoners toe. Op het verzoek van de SP-enquêteurs om de SP toch deelgenoot te maken van hun mening ging men bijna zonder uitzondering in.

Overgroot deel bewoners tegen voorkeurslocatie gemeente

Meer dan 85 % van de bewoners van Keent die een enquêteformulier hebben ingevuld zijn tegen de voorkeur van B&W voor de bouw van een brede school op de locatie St. Jozefslaan / Sutjensstraat.
Het overgrote deel van de wijkbewoners wil de school graag op de locatie van de huidige Fordgarage of de huidige Dalschool. Ook de locatie van de Basisschool Keent op het kerkplein wordt vaker genoemd.

De wijkbewoners hebben een uitgesproken mening over datgene wat belangrijk is voor de nieuwe school. Liefst 88% vindt dat er een evenwichtige verhouding moet zijn tussen autochtone en allochtone leerlingen. Ruim 73% vindt dat de school niet te groot moet zijn (12-14 lokalen). Meer dan 70% van de wijkbewoners die reageerden vindt dat de school ook een wijkfunctie moet hebben en dat er een peuterspeelzaal en voor- en naschoolse opvang aanwezig moet zijn.

Veel Keentenaren hebben dankbaar gebruik gemaakt van de mogelijkheid om opmerkingen of suggesties voor de school en het project Keent kiest Kwaliteit kenbaar te maken. Cynisme over de betrokkenheid van de Keentenaren bij hun wijk is dus zeker niet op zijn plaats, volgens de SP.

Conclusie: Huiswerk overdoen!

De SP trekt uit de resultaten van de enquête de conclusie dat de gemeente te voorbarig geweest met de voorkeurslocatie St. Jozefslaan / Sutjensstraat. ‘Een overgroot deel van Keent blijkt immers volgens onze peiling andere opvattingen te hebben’aldus de socialisten.

Raadslid Paul Lempens: “Een zo duidelijk signaal van de betrokkenen door een gemeentebestuur niet aan de kant kan worden geschoven. De eerder gemaakte keuze dient te worden herzien. De gemeente moet haar huiswerk overdoen, als ze dat huiswerk al heeft gedaan, en de mening van de bewoners van Keent serieus onderzoeken. Ze heeft daarvoor genoeg kundige ambtenaren in huis.”
Naar aanleiding van dit officiële gemeentelijke onderzoek dient de locatie waar het meeste draagvlak voor is te worden gekozen, stelt de SP.

Op 3 juli zal de gemeenteraad definitief besluiten over de locatie voor de school op Keent.

De volledige resultaten van de SP-enquete

U bent hier