h

SP woedend over plannen sloop in Sint Jozefslaan

7 maart 2003

SP woedend over plannen sloop in Sint Jozefslaan

Vanmorgen heeft het college van B&W bekend gemaakt een voorkeur te hebben voor een brede school op de locatie van de Sint Jozefslaan / Sutjensstraat. Daarvoor moet een deel van de huurflats op de Sint Jozefslaan gesloopt worden.

Juist voor het behoud van deze flats is door de Socialistische Partij samen met bewoners in 2001 een succesvolle actie gevoerd. De gemeenteraad heeft de plannen toen afgewezen. Nu komt het college weer met dit voorstel. De SP is woedend en spreekt van een schande voor de politiek. 'Dit is niets anders dan schandalige oplichterij tegenover de bewoners' aldus raadslid Paul Lempens. Ze heeft contact met de bewoners over harde acties tegen de voorgenomen sloop.

Het college stelt nu voor om de oude plannen voor sloop van de woningen, die eerder in 2001 zijn afgeschoten door de gemeenteraad, alsnog uit te voeren. Daarmee geeft zij volgens de SP blijk van een wel erg korte termijn geheugen. Volgens de socialisten is het college 'onbetrouwbaar, ongeloofwaardig en heeft ze een enorme plank voor de kop'. De partij heeft geen goed woord over voor de sloop van de flats op de Sint Jozefslaan. 'Pure oplichterij is het' zegt woordvoerder Paul Lempens hevig teleurgesteld.

Volgens het persbericht van de gemeente zal verhuurder BALANS meewerken aan de sloop. Dit is niet juist. Directeur Janssen heeft inmiddels ontkend dat BALANS toezeggingen aan de gemeente heeft gedaan. De gemeente heeft slechts BALANS geinformeerd over de plannen. Eerst wordt de informatieavond voor omwonenden afgewacht, daarna zal BALANS met de gemeente gaan praten.

De SP heeft altijd aangegeven te willen praten over een goede locatie van de school op Keent, maar tegen de sloop van goedkope huurwoningen te zijn. 'Dit zijn juist de woningen die de leefbaarheid en de kwaliteit van Keent vormen, elke oelewapper ziet dat maar het college niet' aldus Paul Lempens van de SP.

Raadslid Paul Lempens vraagt zich af wat raadsuitspraken nog voor waarde hebben. In 2001 heeft de hele gemeenteraad namelijk duidelijk afstand genomen van de sloopplannen na acties van SP en bewoners. 'Dit is een schande voor de hele politiek. Zij wordt hiermee onbetrouwbaar. Ze heeft geen enkele boodschap aan de burgers en doet uiteindelijk toch wat ze zelf wil. Bah.' Lempens heeft hoop dat de gemeenteraad wél haar verstand gebruikt, in tegenstelling tot het college, en de plannen voor de tweede keer naar de prullenbak verwijst.

De SP bereid samen met de bewoners nieuwe acties voor.

De SP en PvdA in een brief aan het college:


Aan het college van B&W van Weert
Kopie aan de raad

Betreft: plannen sloop Sint Jozefslaan voor brede school Keent

Weert, 9 maart 2003

College,

Vrijdagmorgen heeft uw college bekend gemaakt een voorkeur te hebben voor een brede school op de locatie van de Sint Jozefslaan / Sutjensstraat. Daarvoor moet een deel van de huurflats op de Sint Jozefslaan gesloopt worden.
Voor het behoud van deze flats is door de Partij van de Arbeid en de Socialistische Partij samen met bewoners in 2001 een succesvolle actie gevoerd. De gemeenteraad heeft toen gekozen voor de bewoners en de plannen afgewezen.

Het College van Burgemeester en Wethouders stelt nu ineens voor om de oude plannen voor sloop van de woningen alsnog uit te voeren. Wat zijn raadsuitspraken dan nog waard? Wie moet de burger nog vertrouwen?
Wij vinden uw college daarom onbetrouwbaar, ongeloofwaardig en de hele gang van zaken een schande voor de politiek. U laat blijken geen enkele boodschap aan de burgers te hebben en gewoon te doen wat u zelf wil. De bewoners zien dit als niets anders dan schandalige oplichterij. We ondersteunen dan ook volledig de actie van de bewoners tegen de voorgenomen sloop. Wij houden ons aan ons gegeven woord.

Volgens het persbericht van de gemeente zal verhuurder BALANS meewerken aan de sloop. Dit is niet juist. Directeur Janssen heeft inmiddels ontkend dat BALANS toezeggingen aan de gemeente heeft gedaan. De gemeente heeft hen slechts geïnformeerd over het onderzoek. Eerst wordt de politieke besluitvorming afgewacht, zoals dat hoort, daarna zal BALANS met de gemeente gaan praten.

De SP heeft altijd aangegeven te willen praten over een goede locatie van de school op Keent, maar tegen de sloop van goedkope huurwoningen te zijn. De PvdA heeft altijd aangegeven dat de St Jozefslaan het voorbeeld is van geslaagde stedenbouw, een straat waar het goed wonen is. Dit zijn volgens ons juist de woningen die de leefbaarheid en de kwaliteit van Keent vormen, als het college daar gaat slopen weet ze niet wat Kwaliteit is en kies ze niet voor Keent.

Wij hopen dat de gemeenteraad wél haar verstand gebruikt, in tegenstelling tot het college, zich aan haar gegeven woord houdt, en de plannen voor de tweede keer naar de prullenbak verwijst.

Paul Lempens, Socialistische Partij
Malika Zaaboul, PvdA

U bent hier