h

'SP schiet door in onthullen van 'vertrouwelijke' informatie'

5 september 2002

'SP schiet door in onthullen van 'vertrouwelijke' informatie'

'De SP heeft een aantal vertrouwelijke brieven die de gemeente Weert vanaf 1999 aan projectontwikkelaar Gordijn heeft gestuurd op internet gezet. Een brei aan gedetailleerde informatie over hoe de gemeente met -Gordijn wenst te onderhandelen over zijn megaplannen voor een multifunctioneel sportcomplex in Sint Theunishof. De SP vindt dat de burger recht heeft op deze gegevens. Maar wat schiet de burger er mee op?'

Een artikel uit Dagblad de Limburger van 5 september 2002:

Eén ding staat vast: de gemeente is niet blij met de actie van de SP. "Zo ga je niet met elkaar om', vindt wethouder René Verheggen. "We hebben de stukken aan de SP gegeven en vriendelijk gevraagd om ze vertrouwelijk te behandelen. Dan maak je ze dus niet openbaar.' Of de gemeenteraad in het vervolg nog wel alle vertrouwelijke stukken van het college krijgt, wil Verheggen niet zeggen? "Laat duidelijk zijn dat ik voor openheid ben.'

SP-leider Paul Lempens begrijpt niet waarom de stukken voor de burger achtergehouden moeten worden. "De gemeente is er op de eerste plaats voor de burgers. Die hebben dus recht om te weten hoe de gemeente onderhandelt met een projectontwikkelaar.'

Geheimzinnig allemaal. Staan er in de stukken die de SP openbaar heeft gemaakt nieuwe zaken die belanghebbenden en omwonenden van Sint Theunishof van hun stoel laten vallen van verbazing?

Het antwoord is nee. Sterker nog: de informatie die Lempens van het college heeft gekregen, stamt uit 1999 en is inmiddels achterhaald. In dat jaar stelde het gemeentebestuur een aantal uitgangspunten op waaraan Gordijn moest voldoen. Zo schreef het college dat ze best mee wilde werken aan de verplaatsing van het Bisschoppelijk College, dat Gordijn zelf een nieuw schoolgebouw met sportcomplex moest bouwen, zelf de grond moest verwerven en zelf met een plan moest komen voor het IJzeren Mangebied. Niks wat we nu nog niet weten.

En wat deed Gordijn? Die kwam, zoals de gemeente had gevraagd, met een eigen plan voor Sint Theunishof. En over dat plan wordt nu, ruim drie jaar later, nog steeds gepraat. Zolang er geen overeenkomst is met de projectontwikkelaar wil de gemeente dat de "vertrouwelijke' stukken vertrouwelijk blijven. Zoals je bij zakelijke onderhandelingen nooit je strategie op de eerste dag prijsgeeft.

Het lijkt zowel voor de gemeente als de SP niet meer dan een principe-kwestie. De burgers van Weert schieten er niks mee op. Zij krijgen nu via de SP gedateerde en onvolledige informatie voorgeschoteld die waarschijnlijk duizend vragen oproept waarmee ambtenaren maandenlang zoet zijn. Terwijl de burger in essentie maar een paar dingen wil weten: komt de multifunctionele hal er wel of niet? Verdwijnen de volkstuintjes op Lamershof? En moeten de sportvelden van Megacles en Van Horne weg?

Bas Poell

Reactie SP op: 'SP schiet door in onthullen van 'vertrouwelijke' informatie'

U bent hier