h

SP-Weert start enquête onder niet-stemmers

24 januari 2002

SP-Weert start enquête onder niet-stemmers

De SP is deze week een buurtonderzoek gestart onder niet-stemmers. In enkele Weerter wijken worden door medewerkers van de Socialistische Partij huis-aan-huis enkele vragen gesteld. Doel van de vragenlijst is om te horen waarom mensen niet gaan stemmen maar ook om stemgerechtigden aan het denken te zetten en ze tevens te wijzen op de zogenaamde sociaal-economische opkomstcijfers.

'Als je de opkomstpercentages per stembureau bekijkt, zie je dat de hoogste opkomst-percentages voornamelijk in beter gesitueerde wijken worden gehaald. Bijna iedereen gaat in deze wijken stemmen, terwijl in andere buurten de helft of nog minder gaat stemmen. Iemand die denkt te protesteren door thuis te blijven, benadeeld dus zichzelf daarmee’, aldus Paul Lempens van de SP. De SP-teams zijn deze week gestart op Fatima en gaan komende week naar Boshoven. Andere buurten met een lage opkomst zijn bijvoorbeeld Graswinkel, een deel van Moesel en Keent.

Lempens denkt niet dat het praktische problemen zijn die mensen ervan weerhouden om van hun democratische recht gebruik te maken. ‘De stembureaus zijn tegenwoordig tot 21 uur ’s avonds open en je kunt altijd iemand machtigen om namens jou te stemmen. Als je wilt stemmen is er dus geen praktische drempel.’ De eerste ervaringen bevestigen het vermoeden dat niet-stemmers onder andere de desinteresse van de lokale politici aanwijzen als de reden voor hun thuisblijven. ‘Ze doen toch wat ze zelf willen’ is een veelgehoorde opmerking.

Probleem is volgens de SP ook dat andere politieke partijen zich niet meer laten zien in de wijken. ‘Ze hebben niet de moed om de mensen onder ogen te komen die ze hebben teleurgesteld door van alles te beloven maar niets te doen. Op de verkiezingsavond huilen ze vervolgens krokodillentranen om de lage opkomst.’ aldus lijsttrekker Paul Lempens.

Zal deze enquête tot een verhoogde stembusgang leiden? ‘Dit weten we natuurlijk pas na de verkiezingen. Waar het ons bij deze enquête om gaat, is dat de kiezers overtuigd worden van het belang om te gaan stemmen. In een democratie is het stemrecht een groot goed. Met niets doen is nog nooit iets veranderd.’

U bent hier