h

Het jaar 2013 uit het archief van de SP Weert

Protest tegen afschaffen thuiszorg
 
Al in de eerste week van januari stond de SP samen met vakbond Abvakabo op de Weerter markt om handtekening op te halen tegen het zo´n beetje compleet wegbezuinigen van de thuiszorg door het toen nog nieuwe VVD/PvdA kabinet. In Weert zouden zo’n 1400 mensen thuiszorg gaan verliezen zo bleek later in het jaar uit antwoorden op vragen van de SP.
 
In korte tijd werden er 1100 handtekeningen opgehaald van voorbijgangers. De plannen rond de thuiszorg waren de eerste van een hele reeks slechte plannen uit Den Haag door een nieuw kabinet dat iedereen in recordtijd alweer beu was.
 
2013 stond in het teken van Haagse bezuinigingen op de sociale werkvoorziening, sociale zekerheid, huurders, de jeugdzorg en het budget voor de gemeentes in het algemeen. Voor de thuiszorgers en de mensen die de zorg nodig hebben was er ook eind 2013 nog steeds geen zekerheid.
 
Handtekeningenactie voor het behoud van de thuiszorg
 
De miljoenen blijven over tafel vliegen, Poort van Limburg wordt Put van Limburg
 
Nadat er eerder al miljoenen extra euro´s in het project Poort van Limburg waren gestoken werd in 2013 de domste keuze tot dan toe gemaakt.
 
Het zalencentrum van het complex bleek alleen uit te baten als de beoogde exploitant flinke subsidie kreeg voor het inrichten ervan. het college van B_W wilde die subsidie geven 2,1 miljoen euro om precies te zijn en minstens anderhalve ton per jaar om tekorten af te dekken… voor de komende veertig jaar!
 
Horecaondernemers kwamen massaal in opstand. SP, PvdA en D66 stemden uiteindelijk niet in, de coalitiepartijen VVD, CDA en Weert Lokaal wel.
 
In 2013 kwam ook het onderzoeksrapport van de Weerter rekenkamer naar de gang van zaken rond het plannen maken en het bouwen van de Poort van Limburg uit. De conclusies waren snoeihard. In de ambtelijke organisatie zat het niet goed, er waren onduidelijke afspraken met de aannemer, men was te naïef geweest en vertrouwde de aannemer teveel waardoor risico´s steeds meer richting de gemeente schoven. En het belangrijkste: de gemeenteraad was niet volledig geïnformeerd met name in 2010 en 2011 waardoor ze niet goed kon controleren. 
 
De SP riep het college op om af te treden. Verantwoordelijk VVD-wethouder Kirkels deed dat uiteindelijk in april uit zichzelf omdat hij onvoldoende vertrouwen van coalitiegenoot CDA voelde. 
 
Het leek erop dat de rest van het college na het opstappen van Kirkels vond dat de kous af was, maar de SP vond ook de overgebleven wethouders verantwoordelijk en diende een motie van wantrouwen tegen hen in. Die haalde het niet. Er ontstond wel een flinke scheuring in de Weerter VVD. Voor drie van de negen raadsleden was het de druppel en ze stapten uit de partij.
 
Werkbezoek van de gemeenteraad aan de Poort van Limburg in aanbouw in 2012
 
Beter laat dan nooit, actie werkgelegenheid Risse toch succesvol, maar vreugde van korte duur
 
Begin 2012 voerde de SP samen met tal van andere organisaties fel actie voor behoud van werkgelegenheid bij sociale werkvoorziening De Risse. De actie was toen geen volledig succes, maar ruim een jaar in de zomer van 2013 later waren alle ontslagen mensen toch weer terug én met een vast contract!
 
De SP was uiteraard erg blij maar tegelijkertijd ook boos dat er zo met mensen gesold werd. Kwetsbare mensen vaak. En bang dat er zomaar ineens weer nieuwe bezuinigen konden komen.
 
En die angst was terecht. Vooral door onzekerheid vanuit politiek Den Haag stonden er in november opnieuw tientallen banen op de tocht. Weliswaar andere mensen en met een ander contract, maar toch. Weer trok de SP aan de bel. Strijd voor de sociale werkvoorziening blijft hard nodig.
 
protestactie voor behoud van banen bij De Risse in het stadhuis in 2012
 
Nogmaals beter laat dan nooit, gemeente doet geen zaken meer met graaiers
 
Na jaren van voorstellen in de gemeenteraad om geen zaken te doen met publieke organisaties (zoals bijvoorbeeld de thuiszorg) waar bestuurders en directeuren meer dan de premier verdienen had de SP in 2013 eindelijk succes. Het excuus was altijd dat deze eis juridisch niet mogelijk was maar in 2011 waren er al andere gemeenten die het gewoon deden. Hopelijk heeft het college van Burgemeester en Wethouders nog het bonnetje van de aanbestedingsspecialist die altijd vertelde dat het niet kon.
 
 
Jubileum, SP Weert 25!
 
In 2013 was de SP jarig. Tijdens een drukbezochte avond op de dag van de arbeid, 1 Mei, vierden leden en ook niet leden precies vijfentwintig jaar SP in Weert. Zelfs de burgemeester kwam even een kijkje nemen in SP-café De Beatrix.
 
Speciale gasten waren Limburgs Tweede Kamerlid Jan de Wit uit Heerlen en fractievoorzitter in de Eerste kamer Tiny Kox uit Tilburg. Beiden waren nauw betrokken bij de oprichting van de afdeling in 1988.
 
Het werd een leuke vond met interviews, veel oude foto’s, lekker eten, een pilsje, bijkletsen en herinneringen ophalen. Ook maakte fractievoorzitter Jeroen Goubet bekend dat Angela Geurts de opvolgster zou worden van vertrekkend raadslid en nestor Paul Lempens. Het schijnt dat oud-SP raadslid Jan Tak pas rond een uur of twee de deur van het SP-cafe De Beatrix dichttrok!
 
Drukte tijdens de jubileumavond op 1 mei.
 
In de bres voor basisscholen Leuken en Laar
 
Halverwege 2013 bleek dat Burgemeester en Wethouders de plannen voor de nieuwe scholen in de wijk Leuken en het kerkdorp Laar wilden veranderen. Deze twee scholen waren in Weert als laatste aan de beurt voor nieuwbouw. En wie achteraan in de rij stond kreeg schijnbaar minder. Het bestuur van scholenkoepel Meerderweert trok zelf bij de SP aan de bel. 
 
Want het college van B&W wilde ondanks beloftes geen kinderopvang bij beide scholen en in Leuken ook geen gymzaal meer bouwen. Argument waren teruglopende leerlingaantallen, terwijl deze scholen juist ook voor de twee nieuwbouwwijken van Weert bedoeld waren! Het zou ook niet tot de ‘kerntaak’ van de gemeente behoren en het geld was bijna op. Ironisch genoeg waren slechts weken daarvoor de miljoenen voor de Poort van Limburg over tafel gegaan. Een horecaondernemer subsidiëren was dus schijnbaar wel een kerntaak en dan is er geld genoeg.
 
Maar de SP zette zich in voor de scholen, in de raad en daarbuiten. Zo werden er eind september aan de schoolpoort in Leuken snoephartjes uitgedeeld aan ouders die hun kinderen brachten. Om ze een hart onder de riem te steken.
 
In de raad deed de SP samen met het CDA en de PvdA voorstellen om de scholen toch met gymzaal en met kindervang te bouwen. Eind 2013 bleek een meerderheid van de raad het daarmee eens en kon de wethouder niet anders dan zijn plannen aanpassen. De gymzaal voor Leuken blijft onzeker.
 
Snoephartjes uitdelen bij basisschool leuken
 
Zoals altijd, actief op straat. Ook als er geen verkiezingen zijn!
 
Uiteraard was de SP in 2013 ook weer veel op straat te vinden wat begin januari al begon met de thuiszorgactie op de Weerter weekmarkt. Ook ging de SP weer de wijken in onder andere in Molenakker en Graswinkel. De SP had een kraampje tijdens het nieuwe initiatief Rommel Route Leuken. Ook kwam de partij op voor bewoners in de Oranjeflat die problemen hadden met hun verhuurder Wonen Limburg. Bewoners van de Parkflat wonnen op eigen initiatief al een strijd met hun particuliere verhuurder ASR die de huren fors wilde verhogen, eerst zelfs inkomensafhankelijk. De rechter stak daar een stokje voor en de SP bood hen een taart aan als felicitatie. En zoals al genoemd stond de SP aan de poort bij Basisschool Leuken met snoephartjes.
 
De meest spontane straatactie van 2013 was een solidariteitsactie met stakers bij Albert Heijn. Medewerkers van distributiecentra van de supermarktketen staakten voor betere arbeidsomstandigheden. Na een paar telefoontjes stonden zeven SP’ers met flyers op verschillende plekken rond de Albert Heijn in winkelcentrum De Munt in Weert.
 
Een actie die op veel sympathie kon rekenen. Veel mensen maakten meteen van de gelegenheid gebruik om een praatje te maken met de mannen in het rood.
 
Steun voor de stakers!
 
De verkiezingen komen eraan!
 
Begin 2013 besloot de ledenvergadering van de SP om in Weert mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. Vanaf dat moment startten de voorbereidingen want er was veel te doen en een jaar vliegt voorbij. 
 
De zomer werd gebruikt om gesprekken te voeren met mogelijke kandidaten. En dat lukte heel erg goed. Meer leden dan ooit volgden daarna een landelijke SP-training om als raadslid straks goed beslagen ten ijs te komen. In oktober werd er een stevige kandidatenlijst aan de leden gepresenteerd. Een mix van jong en oud, nieuw en ervaren, man en vrouw, wijken en dorpen en ga zo maar door. Lijsttrekker werd de 28 jarige fractievoorzitter van de SP Jeroen Goubet. 
 
De top 10 voor de verkiezingen!
 
Ook werd er besloten om geen verkiezingsprogramma te schrijven maar een bondig tienpuntenplan. In november werden de lijst en het plan door de ledenvergadering vastgesteld.
 
In lokale peilingen ging het de SP in ieder geval alvast flink voor de wind. Het bekende lokale nieuwsblog Weertdegekste.nl hield tot twee keer toe in 2013 een online peiling ‘op welke partij zou je stemmen als er nu verkiezingen zouden zijn’ en duizenden mensen reageerden. In die peilingen werd de SP steevast de grootste of de op één na grootste partij!
 
Maar peilingen zijn palingen en het echte werk zou pas beginnen in 2014. Het nieuwe team voor de gemeenteraad en de afdeling waren er in ieder geval helemaal klaar voor. Op naar de winst en wie weet meebesturen in Weert!
 
 

U bent hier