Het jaar 2003 uit het archief van de SP Weert
Frustraties
Het jaar 2003 begint voor de SP met een hoop frustratie over het nieuwe Weerter college. Dit college (Weert Lokaal, VVD, D66, WAP) was in 2002 na de gemeenteraadsverkiezingen aan een krappe meerderheid geholpen door de pas opgerichte ‘Weerter Actie Partij’. De WAP had eigenlijk als enige inzet ‘langere openingstijden voor cafés in de binnenstad’. De partij ‘gijzelt’ de overige coalitiepartijen met dit standpunt waardoor iedere discussie onmogelijk werd. Frustraties over de wankele coalitie zullen in deze eerste raadsperiode voor de SP nog vaak terugkomen.
Stop de sloop
Kenmerkend voor 2003 was fel verzet tegen sloop van sociale huurwoningen verspreidt over Weert. Zoals de Pastoor Frantzenstraat in Keent, een straat die als schoolvoorbeeld kon dienen voor een geïntegreerde maatschappij. Dat bleek wel tijdens een succesvol buurtfeest dat in augustus landelijke media aandacht kreeg. Toch werd door verhuurder BALANS besloten de huizen te slopen om plaats te maken voor huizen uit de ‘hogere prijsklasse’.
SP kamerlid Piet de Ruiter op bezoek in de Pastoor Frantzenstraat
Ook in de Spoorstraat in Fatima was het niet veel beter. Na jarenlange acties viel in 2003 ook het doek voor deze sociale huurwoningen. Het gaat overduidelijk de verkeerde kant op met het niets ontziende sloopbeleid in Weert. Er wordt veel sociaal gesloopt, maar weinig sociaal gebouwd. Voor een college dat zichzelf ten doel stelt Weert jong en vitaal te houden is dat een erg domme keuze.
Sloop dreigde ook elders in Keent. Hier betrof het woningen aan de St. Jozefslaan die plaats moesten maken voor een zogenaamde nieuwe ‘brede school’. De zogenaamde ‘C2 lokatie’ aan de St. Jozefslaan heeft de voorkeur van de gemeente voor het bouwen van deze school. Maarliefst 85% van de bewoners heeft deze voorkeur niet zo blijkt uit een groot onderzoek door de SP in Keent.
Toch kiest de gemeente uiteindelijk voor de C2 locatie…
Honderd leden!
Toch is er ook positief nieuws, in januari verwelkomt de SP afdeling Weert haar honderdste lid! 2003 was een jaar van forse groei voor de afdeling. Met steeds meer leden kon de SP ook steeds meer ondernemen in de strijd voor een beter en vooral socialer Weert.
Rudi van Moorsel wordt het honderdste Weerter SP-lid
Opkomen voor de huurders
Huurders acties vonden er ook talrijk plaats in 2003. Er blijken nog steeds zaken niet in orde te zijn in het complex Schuttebeemd. In 2002 werd de sloop van dit complex afgewend en afspraken gemaakt over renovaties. Deze bleken echter nog steeds niet uitgevoerd. In de wijk Leuken moet BALANS door de knieën voor de SP, eveneens naar aanleiding van slecht onderhoud.
BALANS zelf was ook meerdere malen mikpunt van actie voor de socialisten. In een brief aan de directie van BALANS veegt de SP de vloer aan met de argumenten en opmerkingen die de directie van de verhuurder naar voren bracht in pogingen de opheffing van de Bouwvereniging Weert door te zetten en een mega-fusie te realiseren.
De fusie komt er uiteindelijk toch en BALANS wordt ‘Wonen Weert’. Maar hiermee zijn nijpende problemen allerminst opgelost. Dat bleek wel in de opvolgende jaren…
Einde ‘Plan Gordijn’
In maart is het gewraakte ‘Plan Gordijn’ definitief van de baan. Het is de definitieve overwinning voor de mensen die met de SP hebben gestreden voor het behoud van Sint Theunis.
Het zegt genoeg over de Weerter politiek dat zij de entree van de SP in de gemeenteraad nodig had om na vijf jaar eindelijk NEE te zeggen tegen dit megalomane plan en te stoppen met het schaamteloze aanrommelen in de achterkamertjes.
Weert heeft helemaal geen behoefte heeft aan een commercieel schoolgebouw met mega-sportcomplex en vijfhonderd appartementen voor rijke patsers. Zeker niet wanneer dat ten koste gaat van voorzieningen in de wijken en het verdwijnen van de activiteiten van de Scouting de Boshoek en volkstuinencomplex Lamershof in het groene gebied Sint Theunis.
Red de solidariteit
2003 was ook het jaar van de grote landelijke actie 'Red de solidariteit'. De Weerter SP organiseerde een debat in Muziekcentrum De Bosuil.
Het zwembad moet beter
Problemen rond zwembad ‘De IJzeren Man’ passeerden ook regelmatig de revue in 2003. De SP is van mening dat het zwembad een belangrijke maatschappelijke voorziening voor Weert en omgeving is. Zo eisten de socialisten in juli dat er snel iets gedaan moest worden aan de slechte staat van het peuterbad en de omringende ligweide. En met succes, want het bad werd opgeknapt!
Niet alleen de jongste zwemmer maar ook oudere zagen hun zwemplezier in gevaar komen. Het zwembad was namelijk van plan de 55+ jaarkaart af te schaffen, waarmee ouderen voor een vriendelijke prijs passe-partout konden zwemmen. Ook hier behaalde de SP een succes want de jaarkaart bleef bestaan.
Grote problemen aan het zwembad zelf werden echter niet opgelost. Het zwembad is begin jaren ’90 slecht gebouwd en die gebreken werden steeds beter zichtbaar. Een slechte dakconstructie, lekkende baden, en onderhoud dat daardoor tonnen per jaar kost. SP raadslid Paul Lempens zich af of dat het niet onderhand tijd werd voor een ‘parlementaire enquête’ om antwoorden boven water te krijgen. Maar alle overige partijen in de Weerter raad hadden hier geen oren naar en willen dus blijkbaar niet leren van fouten uit het verleden.
Actief op straat en on-line
Marktactie in de Weerter Binnenstad
In 2003 ontdekt de SP ook het medium internet meer en meer. Het aantal nieuwsberichten gepubliceerd op haar website nam zienderogen toe. Gedurende het gehele jaar zo’n honderd! De SP is daarmee veruit het meest actueel in haar berichtgeving van alle Weerter politieke partijen, iets wat tot op de dag van vandaag voortgezet wordt.
In 2003 werden ook de eerste acties omtrent het openhouden van de skateboardhal van Pinnacle op Fatima gevoerd. De SP kreeg bijval van andere partijen als de WAP, maar deze bleek een grote mond met een klein hartje te hebben…
Verzet tegen IJzeren Rijn wordt breder
2003 was het jaar waarin de grote donkere wolk die 'IJzeren Rijn' steeds dichter richting Weert dreef. Hoewel bekend was dat België al langer aandrong op het opnieuw in gebruik nemen van deze oude goederenspoorlijn tussen Antwerpen en het Duitse Ruhrgebied begon het toch allemaal concreter te worden. De SP organiseerde het verzet en werd daarbij gesteund door groene organisaties, Belgische gemeenten en steeds meer Nederlandse politieke partijen. Een bewijs dat de samenwerking die de SP zelf actief altijd al opzocht haar vruchten af begon te werpen.
Wandeling door de Weerterbergen langs de IJzeren Rijn geleid door Herman Beuvens