h

Het jaar 1995 uit het archief van de SP Weert

Het wordt in 1995 duidelijk dat de afdeling een flinke klap heeft gekregen van de verloren gemeenteraadsverkiezingen het jaar ervoor. Vanwege gezondheidklachten moet een aantal bestuursleden het ook kalmer aan gaan doen. 69 leden in Weert en dat is een teruggang.

 In februari staat de SP aan de poort bij de zinkfabriek ‘Budelco’ in Budel. Al jaren zijn er problemen met lekkende jarosietbaden. Jarosiet is een giftige afvalstof die vrijkomt bij de bereiding van zink. De zinkfabriek sloeg 2,5 miljoen ton van deze stof nog steeds op haar terrein op ondanks subsiedie voor de verwerking ervan. Brabants SP Statenlid René Roovers en Kamerlid Remi Poppe zijn met een spandoek ‘de vervuiler betaalt nooit’ aanwezig bij de poort en delen pamfletten uit. Uiteindelijk dwingt de SP en gesprek met de directie af. Ook de pers doet ruim verslag.

In maart wordt er bij de gemeente doormiddel van een brief protest aangetekend tegen de verhoging van de eigen bijdrage voor het leerlingenvervoer.

In diezelfde maand een groot onderzoek onder huurder in de wijken Moesel en Keent. Niet veel klachten, wel veel positieve reacties op alles wat de SP voor de huurders doet.

Meldingen over misstanden binnen sociale werkvoorziening De Risse blijven komen. Tientallen WSW’ers waaronder enkele SP-leden verspreiden rode protestkaarten binne de Risse. Opvallen is hun angst om zich in een comité te organiseren vanwege te verwachten represailles van de leiding. De sfeer van angst en intimidatie komt niet voor de eerste keer naar voren. Het is wel de aanleiding voor jarenlange acties om de werkwijze van en de sfeer binnen De Risse te verbeteren.

Eind 1994 zou er een lift komen op het treinstation in Weert zodat ook gehandicapten vanuit Weert met de trein zouden kunnen gaan. De SP pakte dit signaal op in tegenstelling tot het Platform Gehandicapten dat zelfs alweer, net als in 1994, kritiek had op de SP.  Onbegrijpelijk. De lift kwam er toch.

Foto: onbekend / onbekend

De 'SP-lift' op het Weerter treinstation

Een jongen van 21 jaar meldt zich in 1995 uit eigen beweging aan bij de SP ‘omdat hij meer wil doen dan alleen SP stemmen’. Voor de afdeling die duidelijk in de min zit komt dit op een goed moment. Zijn naam is Paul Lempens.  

De SP zoals gewoonlijk weer huis aan huis in 1995. Huuronderzoek in de wijken Graswinkel en Fatima. Hele verschillende wijken overigens. In totaal worden er 3500 vragenlijsten onder huurders verspreidt. Mensen die reageren worden maandelijks op de hoogte gehouden van de actie en mensen met bezwaren of klachten worden door de SP bezocht. De SP helpt deze mensen met het invullen van formulieren om hun klachten kenbaar te maken bij de woningbouwvereniging. Het is verder duidelijk dat de meeste mensen tevreden zijn maar dat in een aantal straten in Fatima opmerkelijk veel klachten naar voren komen. Uiteindelijk zou dit in de eerste jaren van de 21 eeuw tot grootschalige renovaties in de wijk leiden. Er is in 1995 matig draagvlak om tegen huurverhogingen te protesteren.

De uitgebreide huuracties leveren ook geen nieuwe leden op wat de Weerter SP’ers erg teleurstelt. Zoals gezegd, 1994 heeft een klap gebracht.

U bent hier