h

Europa's slimste stad op dertig kilometer afstand, maar Weert doet niet mee

1 juni 2013

Europa's slimste stad op dertig kilometer afstand, maar Weert doet niet mee

Weert is een kleine stad op de grens van Brabant en Limburg. Aan het einde van de 19e eeuw had een kleine lampenmaker zijn zinnen gezet op dat kleine plaatsje als vestigingsplaats. De burgemeester zag dit niet zitten in zo'n boerengemeenschap en wees de vestiging van een lampenfabriek af. Meneer Philips zocht zijn heil dertig kilometer noordelijker in het nog kleinere plaatsje genaamd Eindhoven.

Waarom eerst Weert en toen pas Eindhoven. Weert lag gemakkelijker. Betere verbindingen aan een pas gegraven kanaal, de Zuid Willemsvaart en aan een bestaande spoorlijn, de IJzeren Rijn die rond 1880 was aangelegd. Toen.

Foets, meer dan honderd jaar vooruit. Weert is geen synoniem voor Philips geworden zoals Eindhoven dat nu is, maar de industrie is iets wat beide steden nog steeds met elkaar bindt.

Weert is sinds na de oorlog een industriestad geworden en ging haar eigen koers. Het ging goed en men kon het zelf wel aan. In veertig jaar tijd groeide de stad van 6000 naar 35000 inwoners.

Eind jaren '80 van de vorige eeuw begon men te zien dat de uitbreiding niet altijd door zou gaan en die nieuwe industrie bleek niet altijd vast. Net iets onder de 50.000 inwoners bleek het maximale wat Weert aantrok.

Helaas sloten er in de laatste tien jaren een flink aantal grote bedrijven in Weert hun deuren. Philips, Klockner, Rieter, Dumeco? Maar ondanks een weinig ondersteunend beleid door de landelijke en lokale overheid kreeg Weert niet te kampen met duizenden werkelozen. Het midden- en kleinbedrijf, ook sinds tientallen jaren heel erg sterk in Weert, floreerde. Het wonder van Weert!

Dat ooit kleine stadje vlak ten noorden van Weert maakte ook een wonder mee. Maar dat is een understatement voor het profijt dat Eindhoven van Philips had en heeft . Eindhoven is de grootste Nederlandse stad buiten de Randstad geworden dankzij Philips.

Philips verplaatste eind vorige eeuw haar hoofdkantoor naar Amsterdam en liet de High Tech Campus als een kruimel achter. Maar die kruimel blijkt een goudmijn.

Eindhoven liet net als Weert zien dat het vertrek van grote industrie niet per se tot ellende leidt. Eindhoven bewijst dat veel beter. De stad heeft het verlies van Philips in iets positiefs omgezet wat niemand voor mogelijk hield. Wellicht dat menig Philipsbestuurder er nu spijt van heeft dat ze de provinciestad vaarwel heeft gezegd.

Ik zie een duidelijke parallel tussen de twee steden, een grote en een kleine die heel dicht bij elkaar liggen. Allebei pas later interessant geworden omdat ze op het zand liggen waar mensen hard werken en waar nog geen boom uit de grond te trekken valt.

Eindhoven is Europa's slimste stad op dertig kilometer afstand, maar we doen niet mee. Schrijnend om te zien dat Weert nog steeds niet snapt dat de kansen vlak naar het noorden liggen. We steken Weerter miljoenen in een gekunstelde samenwerking met Roermond en haar Maasplassen en haar Duitse winkelcentra. Wanneer snapt Weert nu eens dat de blik nu en al sinds 1929 richting Eindhoven ligt? Niet aansluiten maar meedoen. In Eindhoven wordt het verzonnen, in Weert kan het worden gemaakt.


Een overzicht van de octrooiaanvragen in Nederland, een meetlat voor innovatie. Schrijnend om te zien dat Weert als buur van de regio Eindhoven enorm achterblijft. Tijd om de ogen te openen!

Weert is niet een van de twee steden in Midden Limburg, Weert is de voorstad van Eindhoven net zoals Helmond, Veldhoven en Boxtel. We vieren vastelaovundj als Limburgers, maar we moeten goed begrijpen dat er in Brabant altijd licht brandt!

Jeroen Goubet

U bent hier