h

'Paul Lempens heeft er zin in'

15 maart 2010

'Paul Lempens heeft er zin in'

Tegen de landelijke trend in wist de Weerter SP bij de gemeenteraadsverkiezingen de drie zetels die ze hadden ook te behouden. Een van de grote stemmentrekkers van de socialisten is Tweede Kamerlid Paul Lempens, met 416 voorkeursstemmen wist de nummer vier van de kieslijst een zetel te veroveren waardoor de nummer twee van de lijst, Jeroen Goubet, in ieder geval voorlopig niet terugkeert in de raad.

Een artikel in Typisch Weert van zondag 14 maart 2010 door Stefan Berlijn.

"Jeroen heeft het hartstikke goed gedaan als opvolger van Rudy Nordhausen. Eigenlijk is het wel jammer dat Jeroen niet terugkeert in de raad, hij heeft er namelijk wel gevoel voor. Ik ben ervan overtuigd dat hij er over vier jaar weer bij is en dan misschien wel als lijsttrekker", aldus Lempens die hoopt dat er bij de volgende verkiezingen weer zetelwinst valt te behalen voor de SP. Goubet had overigens zijn plek in de gemeenteraad op kunnen eisen, maar zag daar na goed overleg van af, mede door het grote aantal voorkeurstemmen van Lempens. Dat tekent volgens Lempens ook de mentaliteit binnen de SP: "Het gaat bij ons duidelijk niet om persoonlijke ambities."

De reden voor de stabiele verkiezingsuitslag zoekt Lempens in het feit dat de SP goed 'geworteld' is in de Weerter samenleving. "Wij hebben hier jarenlang aan een goede fundering gebouwd en dat weten de kiezers gelukkig toch te waarderen. Dat geeft aan dat we de afgelopen vier jaar goed werk hebben geleverd. Denk maar aan de wateroverlast in Boshoven dat we onder de aandacht hebben gebracht, de problemen in de thuiszorg en bij de Risse en natuurlijk het buurtonderzoek dat we hebben gedaan in Fatima."

Waar de SP volgens Lempens minder succesvol in is geweest is het feit dat ze de Weerter bevolking niet genoeg heeft kunnen mobiliseren tegen de bouw van het nieuwe stadhuis aan de Driesveldlaan. Lempens: We zijn helemaal niet tegen de bouw van een nieuw stadhuis, "maar wel op die locatie en voor die kosten. De Weertenaren gaan hier flink voor betalen. Er is niet eens onderzoek gedaan naar de kosten van nieuwbouw op een alternatieve locatie als Centrum-Noord. Maar er is ook weinig van de inwoners zelf gekomen. Misschien komt het wel omdat er vaak genoeg geroepen is dat het besluit al gevallen is, als je dat maar vaak genoeg zegt gaan de mensen het vanzelf geloven."

Na de landelijke verkiezingen op 9 juni neemt Paul Lempens afscheid van de Tweede Kamer. Hij maakte er nooit een geheim van dat daar zijn ambities niet liggen en hij is dan ook verheigd weer 'gewoon' in de gemeenteraad van Weert aan de slag te gaan.

"Ik denk dat we als SP flink aan de bak moeten de komende periode. Als we niet in de coalitie terecht komen verwacht ik van de andere partijen niet veel oppositie. Er komen behoorlijke bezuinigingen aan en dat zal waarschijnlijk ten koste gaan van het sociaal beleid. Daar gaan we ons de komende vier jaar zeker sterk voor maken", aldus Lempens.

De periode in den Haag heeft Lempens heel wat geleerd. Hij geeft zelf aan dat zijn zelfvertrouwen toe is genomen en ook voor het leiden van debatten en het geven van een goed betoog draait de zessendertigjarige Lempens zijn hand niet meer om.


Foto: Marcel Goertz

"Het grote verschil tussen landelijke politiek en gemeente politiek is dat het in Den Haag allemaal veel minder concreet is. Het is in de Hofstad ook veel meer op de media gericht en het gaat veel minder om de argumenten. In Den Haag draait het meestal om hoe snel je in het nieuws komt en wordt erg geleefd naar de waan van de dag. Belangrijke onderwerpen verdwijnen als sneeuw voor de zon vanwege bijvoorbeeld een 'kopvoddentax'. Ik wist van tevoren dat het niks voor mij was, maar ik heb er wel een leuke tijd gehad hoor", verteld Lempens.

Lempens vindt het trouwens jammer dat de lijsttrekker van de landelijke SP, Agnes Kant, de handdoek in de ring heeft gegooid. "Ja, dat is echt doodzonde en zo onterecht. De laatste fractievergadering waar ze haar afscheid bekend maakte, was dan ook best emotioneel. Ik heb collega-partijgenoten in tranen gezien."

Over hoe zijn eigen toekomst eruit gaat zien is Lempens nog niet uit. De geschoolde bibliothecaris ziet wel wat in een functie als begeleider binnen de SP. "Maar ik ga eerst een beroepskeuzetest doen. Het zal niet zo?n probleem zijn om ergens aan de slag te kunnen, maar ik vindt zoveel dingen leuk om te doen. Misschien wordt ik wel buschauffeur", lacht Lempens.

Lempens was zelf verbaasd over het grote aantal voorkeursstemmen die hij kreeg. "Zo'n tweehonderd kan ik wel plaatsen maar 416 is vrij veel. Ik ben nog aan het nadenken over een manier om die mensen die op mij gestemd hebben de komende tijd op de hoogte te houden van wat ik doe in de raad en ze er ook echt bij te betrekken. Maar dan moet ik natuurlijk wie dat zijn geweest natuurlijk."

Voor de SP is het nog even afwachten met welke plannen de te vormen coalitie gaat komen. Op het moment dat er teveel gesloopt gaat worden in plaats van gerenoveerd of als er een snelweg door een natuurgebied gaat komen, staan Paul Lempens en de SP in de startblokken om actie te gaan voeren.

U bent hier