h

'Spagaat rond brede school'

15 oktober 2009

'Spagaat rond brede school'

Het Weerter stadsbestuur heeft zichzelf in een bijna onmogelijke spagaat gemanoeuvreerd bij de voorgenomen bouw van de geplande brede school in de Weerter wijk Keent.

Een artikel in het Land van Weert van woensdag 14 oktober 2009 door Peter Clement.

In een rapport over de stand van zaken van tien huisvestingsprojecten voor het onderwijs in Weert schrijft wethouder Leon Heuvelmans dat de planning is om de brede school in Keent aan het begin van het schooljaar 2011-2012 in gebruik te nemen. Hij voegt daaraan toe: ??Het enige risico is dat de grond niet tijdig kan worden opgeleverd?.

Dat risico is levensgroot zo blijkt uit de stukken in dit al bijna acht jaar oude dossier. Voor de bouw van de school op de locatie Sutjensstraat-St Joselfslaan moet een aantal door de gemeente aangekochte panden gesloopt worden waaronder drukkerij Theunissen. Als tegenprestatie voor de verkoop zou zij een perceel grond van de gemeente kunnen kopen aan de Nassaulaan op de groenstrook voor de kerk van Pastoor Rosenhart in de wijk Moesel, grenzend aan winkelcentrum Moesel.

Deze deal is onder de nieuwe coalitie van VVD, CDA en PvdA bekrachtigd door B&W in een besluit van 21 februari 2007.

B&W hebben toen besloten het betreffende perceel aan de Nassaulaan te verkopen aan mw. Theunissen voor de vestiging van een drukkerij met bovenwoning onder gelijktijdige beëindiging van de huurovereenkomst van de bestaande drukkerij aan de St. Josefslaan.

In het betreffende B&W-besluit staat de volgende cruciale passage opgenomen: ??Bij het niet doorgaan van de verkoop van het perceel aan de Nassaulaan is er geen sprake van huurbeëindiging van het gehuurde aan de St. Jozefslaan 108. In de praktijk berekent dit dat het onderhandelingstraject volledig opnieuw dient te worden gedaan.? Die kans blijkt levensgroot zijn.

Een eerste bouwplan is namelijk door de rechtbank in Roermond van tafel geveegd waarmee de rechter tegemoet kwam aan de bezwaren die door pastoor Rosenhart en zijn buurman tandarts Smeets op de rechtzitting waren ingebracht. De rechter oordeelde onder meer dat de bouw van de drukkerij strijdig was met het bestemmingsplan. Inmiddels hebben B&W beroep aangetekend bij de Raad van State. Die uitspraak laat nog op zich wachten. Tegelijkertijd heeft het stadsbestuur een vrijstellingsprocedure in gang gezet om toch in afwijking van het bestemmingsplan een bouwvergunning te mogen afgeven. Dat kan. Maar om te kunnen bouwen is vervolgens een kapvergunning nodig voor de op het betreffende perceel staande bomen die ter bescherming tegen kaalslag in het gemeentelijk bomenregister zijn opgenomen.

En dan komt de enorme spagaat uit de mouw. In de koopovereenkomst van 6 februari 2007 met de handtekeningen van burgemeester Niederer als verkoper namens de gemeente en mw. Theunissen als koper namens drukkerij Theunissen staat vermeld ??dat de op het perceel aanwezige bomen door zorg van verkoper (lees gemeente Weert) worden verwijderd?. Dus zullen B&W op enig moment aan zichzelf een kapvergunning moeten vragen waar ze vervolgens zelf op moeten beslissen om die vergunning af te wijzen of toe te kennen terwijl ze alle belang hebben bij een toekenning. Dat heet een bestuurlijke of politieke spagaat. Of is het belangenverstrengeling?

De Vereniging voor Natuur- en Milieueducatie afd. Weert en Omstreken (IVN) en de Bomenstichting hebben inmiddels hun bezwaren tegen de noodzakelijke kap om de bouw van de drukkerij mogelijk te maken bij B&W op tafel gelegd. Het college dat zelf belanghebbende is, moet nu oordelen over de ingediende bezwaren. Een spagaat in het kwadraat?
Wordt zeker vervolgd.

Peter Clement

U bent hier