h

'We zijn afhankelijk van bomen'

12 maart 2009

'We zijn afhankelijk van bomen'

In Weert wordt een bomenverkiezing gehouden onder de titel 'Welke boom heeft de X-factor?' In dit interview verteld Herman Beuvens (vrijwilliger Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man en Natuurmonumenten en raadslid voor de SP in de gemeente Weert) over zijn passie voor bomen.

Een artikel in het Land van Weert van woensdag 11 maart 2009

Bomen hebben een grote invloed op onze menselijke leefomgeving. Niet alleen omdat een straat met bomen er vriendelijker uitziet dan een straat zonder bomen, het is ook nog gezonder wonen met bomen in de buurt.

Een boom bestaat uit wortels, een stam met takken en bladeren. Voor onze leefomgeving zijn vooral de bladeren van belang, de rest is eigenlijk alleen maar nodig om de bladeren hun werk te laten doen.

Om te beginnen vormen de bladeren van een boom een natuurlijke airconditioning. In de schaduw van een boom is het in een hete zomer veel koeler dan in de schaduw van een parasol. Dat komt omdat bomen via hun bladeren water verdampen, dat kost veel neergie en daardoor koelt de omgeving af. Van al het water dat de boom door zijn wortels opneemt, gebruikt hij zelf maar 5%, de rest verdampt via de bladeren. Een vrijstaande beuk, die zo'n 25 meter hoog kan worden heeft in het groeiseizoen zo'n 670.000 bladeren. Het totale oppervlak daarvan is ongeveer 1600 m2, dat is 40 bij 40 meter dus aanzienlijk groter dan de gemiddelde tuin. Die boom met zo'n forse kroon kan, dankzij dat enorm grote bladoppervlak, op een warme dag gemakkelijk zo'n 300 liter water verdampen.

Maar bladeren doen nog veel meer. Ze werken bijvoorbeeld als een enorme stofzuiger doordat stof uit de lucht daarop neerslaat. Bomen die langs een weg staan kunnen wel 70% van het stof, bijvoorbeeld van het verkeer, uit de lucht halen. Een flinke regenbui spoelt de bladeren weer schoon en het stof verdwijnt met het water in de grond en niet in onze longen.

Daarnaast doen bomen nog iets belangrijks, iets van levensbelang voor ons mensen. Samen met andere groene planten zijn ze in staat om uit kooldioxide en water zuurstof te maken. Kooldioxide komt in de licht als afvalproduct van onze ademhaling maar ook als afvalproduct van de verbanding van gas, olie en kolen.

Uit die afvalgassen kunnen bomen weer zuurstof maken. Zuurstof waar wij niet zonder kunnen. Om bij onze beuk te blijven, die 670.000 beukenblaadjes produceren voldoende zuurstof om 7 mensen een jaar lang in leven te houden.

Samenvattend levert de boom ons natuurlijke airconditioning, hij haalt stof uit de licht en zorgt voor zuurstof. Voldoende redenen om heel zuinig te zijn op bomen in onze steden. Bomen kunnen meerdere jaren leven. Hoe lang ze kunnen leven hangt af van de soort en ook het gebied waar ze staan. Bomen de oorspronkelijk uit het gebied rond de Middellandse Zee komen, kunnen hier best leven maar dat is meestal korter dan in hun oorspronkelijke gebied.

De langstlevende bomensoort in onze streek is niet zoals velen denken de eik maar de taxus. De oudste taxusboom in Engeland ??waar het klimaat te vergelijken is met dat in Nederland- is bijvoorbeeld 1500 jaar oud en nog in goede gezondheid. Bij de zomereik is het oudste exemplaar 'slechts' 500 jaar. De oudste in Nederland bekende lindeboom is ruim 1000 jaar oud. Beuken halen ruim 200 jaar terwijl de grove den nog 300 jaar kan worden.

U ziet het, leeftijden waar wij mensen niet aan kunnen tippen. Maar welke leeftijd een boom bereikt wordt vaak bepaald door mensen. Want de meeste bomen gaan niet dood door ouderdom of ziekte, maar door een kettingzaag omdat er bijvoorbeeld ergens auto's geparkeerd 'moeten worden!'

Wilt u meer van bomen weken? In het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man (Geurtsvenweg 4, Weert) kunt u gaan kijken naar een bomententoonstelling. Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag van 10.00 uur tot 16.00 uur. Zaterdag en zondag van 13.00 uur tot 16.00 uur. Gratis toegankelijk.

U bent hier