h

Wat wil de SP met cultuur in Weert?

15 februari 2008

Wat wil de SP met cultuur in Weert?

SP raadslid Rudy Nordhausen hield tijdens de commissievergadering Welzijn afgelopen disndag een uitgebreid betoog als bijdrage aan de cultuurnota die de gemeente Weert gaat opstellen.

Inbreng SP cultuurnota 2008

Het huidige cultuurbeleid en hoe kan de cultuur bijdragen aan de ambities van Weert?

In Weert zijn er de nodige culturele evenementen waar Weert trots op kan zijn, bv All American Day, de kermis, Bospop, straattheaterfestival en de vastelaovundj. Maar ook op andere gebieden heeft Weert veel te bieden zoals bv het theater, musea, het muziekcentrum, de Lichtenberg, de bibliotheek etc. Maar in Weert is er door de jaren ook veel verdwenen en dan bedoel ik vooral op het gebied van gebouwen. Dat is jammer. Volgens ons zal er ingezet moeten worden op het behoud van ons culturele erfgoed. Het is dan ook jammer dat ook de Boostenvleugel gaat verdwijnen.

Weert wil graag jongeren in Weert houden. Dat lukt niet alleen door onderwijs, maar daar hoort ook een goed woningaanbod bij en zeker een goed cultureel klimaat. Wij denk dat er voor jongeren te weinig aanbod is op het culturele vlak, zeker als je kijkt wat er betaalbaar is. De entreekaartjes voor het Munttheater zijn prijzig en ook een bezoek aan de Bosuil is vaak te duur. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor jongeren, maar ook voor mensen met een laag inkomen. Daarnaast is er door de week weinig te beleven in Weert. Loop maar eens op een willekeurige avond door de binnenstad. Dat is zonde. Wil Weert aantrekkelijk zijn voor jongeren, dan dient er ook wat te gebeuren. De gemeente zou hier dan in moeten investeren, we kunnen namelijk niet van alle organisaties verwachten dat ze alles zelf bekostigen. Voor ons zou het subsidiebeleid dan ook wat ruimhartiger mogen zijn. Goed lopende activiteiten zijn goed voor Weert en worden vaak uitgevoerd door vrijwilligers en dit mag best gewaardeerd worden. Initiatieven van jongeren zelf moeten maximaal worden ondersteund.

Rol van de gemeente en de identiteit van Weert

Cultuur is een sociaal bindmiddel, brengt mensen bij elkaar en prikkelt creativiteit van mensen. Naast een druk werkend leven is het belangrijk dat mensen zich kunnen ontspannen en zich kunnen uiten. De gemeente heeft, volgens de SP, hier een grote rol in te vervullen. Dit omdat steeds vaker commerci?le belangen gaan spelen in de cultuurwereld en dit is volgens ons niet wenselijk. Cultuur moet namelijk voor iedereen bereikbaar zijn, jong of oud, rijk of arm. Het is een taak van de gemeente om hier op toe te zien en te voorkomen dat cultuur wordt verplaatst naar de commercie.

Weert is een stad met een rijke geschiedenis. Als we kijken naar vasteloavundj, dan worden we daar weer herinnerd aan ons verleden. Maar ook de exposities Weert Verandert hebben ons laten zien dat Weert niet zomaar een stadje is. Maar loop je door het centrum van Weert, dan staan er toch veel nieuwe gebouwen en dat is jammer. Maar er is nog wel het nodige wat behouden kan worden zoals de Lichtenberg en de kapellen. Weert dient zuinig te zijn op zijn verleden. Datzelfde geldt voor het dialect van Weert. Dit dialect is een grote uitzondering door de hoeveelheid klanken. Het Veldeke organiseert hieromtrent activiteiten voor leden, maar een veel breder publiek zou hierbij betrokken moeten worden, ook jongeren! Maar niet alleen het Veldeke zou hier in moeten participeren, ook andere organisaties zoals de bibliotheek, het archief, Aldenborgh etc. De gemeente zou hierin een coordinerende rol moeten hebben. Ons dialect kan gekoppeld worden aan de geschiedenis van Weert en zo krijg je een mooi geheel.

Waarin zou de gemeente zich moeten onderscheiden en wat kan de rol van cultuur zijn?

De gemeente zou zich volgende de SP moeten onderscheiden als sociale gemeente, waarin solidariteit en mee doen voorop zou moeten staan. Een voorbeeld is het minimabeleid in Weert, wat in de ogen van de SP goed wordt uitgevoerd. Cultuur zou ook voor iedereen bereikbaar moeten zijn, met een breed aanbod. Mensen moeten graag in Weert wonen en moeten voelen dat ze meetellen. Geen grote stad, maar een gezellige stad, wat leeft en waarin men elkaar nog kent. Culturele activiteiten in de wijken, dicht bij de mensen zouden dan ook gestimuleerd moeten worden. Dit verhoogt de leefbaarheid van de wijken. Dus niet meer groter groeien, maar investeren in kwaliteit van leven.

Cultuur en de relatie met andere beleidsvelden

In het onderwijs kan er aandacht geschonken worden aan de historie van Weert, het dialect, maar ook aan het bezoeken van culturele instellingen. Dit gebeurt door het vak CKV, maar de SP ziet het ook graag terug komen in het basisonderwijs zoals. Ku&Cu is een goed voorbeeld. De kinderen van nu zijn de volwassenen van straks die de cultuur 'consumeren' en zullen gaan participeren in het culturele verenigingsleven.

Op het economisch vlak is er ook winst te behalen voor cultuur. Neem nu de grote evenementen in Weert zoals All American Day en Bospop, dat brengt vele mensen naar Weert toe die hier ook geld besteden in de horeca, winkels en hotels.

Bij openbare ruimte en stadsontwikkeling kan gedacht worden aan het behoud van ons erfgoed en dit zo goed mogelijk tot zijn recht laten komen. Waarom het oude stadhuis niet in gebruik laten nemen als trouwzaal?
Sociale zaken zou ervoor kunnen zorgen dat iedereen een paar keer per jaar een culturele podiumactiviteit kan bezoeken en naar een museum kan gaan.

Op het gebied van toerisme kan de gemeente laten zien wat er allemaal gebeurt in Weert. Voor een toerist is er meer te beleven dan een bezoek aan de kerktoren en de musea.

Op het gebied van welzijn is er door cultuur veel winst te behalen. Mensen kunnen zich ontspannen naast het hectische leven, kunnen zich creatief uit en zichzelf ontplooien. Ook op het gebied van emancipatie en integratie kan cultuur een grote rol hebben.

Wat vinden wij zwak en wat vinden wij sterk?

De bibliotheek gaat fuseren. Voor de SP is de bibliotheek een belangrijke plek in Weert waar mensen informatie kunnen vinden, zichzelf kunnen ontplooien. De bibliotheek is laagdrempelig. De bibliotheek zou zich ook in de toekomst met name moeten richten op de kwetsbare groepen, zoals jeugd en ouderen. Ook mensen die op andere terreinen niet mee komen en een stimulans nodig hebben, verdienen extra aandacht. De bibliotheek is een plaats voor culturele vorming en ontmoeting zonder financi?le drempels, waar mensen elkaar treffen en waar verschillende culturen, opvattingen en tradities samenkomen. Dat kan zijn in de vorm van openbare debatten over lokale actuele en historische onderwerpen of in de vorm van lezingen, tentoonstellingen en literatuurpresentaties waaraan vele Weerter burgers deelnemen. Zij moet een podium zijn voor iedereen die iets te melden heeft en werkt samen met andere lokale instellingen om het effect en het aanbod te versterken.
Muziekonderwijs, creatieve vorming en andere vormingsactiviteiten dienen laagdrempelig te zijn en bereikbaar voor iedereen. Een goede samenwerking tussen de diverse instellingen is wenselijk, mensen moeten met allerlei uitingsvormen in contact kunnen komen.

Beeldende kunst kom je op vele plekken in Weert tegen en ook jonge kunstenaars krijgen de kans op hun werk te laten zien. Maar wij missen een laagdrempelige plek waar jongeren aan de gang kunnen gaan met kunst op een ongedwongen manier, die er was in de voormalige skateboardhal Pinnacle. Kunst leeft onder jongeren, op vele manieren.

Organisaties die zich met de Weerter geschiedenis, dialect en documentatie bezig houden, zouden de handen ineen moeten slaan om slagvaardiger te werk te kunnen gaan.

Professionele en amateur podiumkunst zou ondersteund moeten worden. Voor het Munttheater is veel geld over. Maar de Bosuil waar popmuziek te zien is, moeten het met heel weinig geld doen. De SP is van mening dat de gemeente de Bosuil op hele korte termijn moet gaan helpen door middel van investeren in beroepskrachten en een beter programmering. Popmuziek is in Nederland verreweg de populairste podiumkunst, maar krijgt naar verhouding heel weinig van het cultuurbudget. Dat geldt ook voor Weert en dit zien wij graag veranderd.
Bij het evenementen beleid moet er wat soepeler omgegaan worden met regels. Ga niet kijken waarom er iets niet gedaan zou kunnen worden, maar zoek naar mogelijkheden waarom een evenement wel doorgang kan vinden.

In Weert hebben sinds een jaar een filmhuis. Het zou mooi zijn als dit initiatief dadelijk een eigen plek krijgt in Weert waar ze een eigen identiteit kunnen gaan ontwikkelen.

Worden de doelgroepen in Weert evenwichtig bediend?

De SP is van mening dat veel culturele instellingen niet zo laagdrempelig zijn als we zouden willen. Vaak is het prijskaartje de belemmering. De gemeente zou moeten zorgen dat instellingen door iedereen bezocht kunnen worden, ook door mensen met een kleine beurs. Verder zou de SP graag willen zien dat er meer te doen zou zijn voor jongeren. Culturele activiteiten moeten dan bij voorkeur opgezet worden door jongeren zelf, neem als voor beeld La Cabana, een jongerenfestival, opgezet door jongeren zelf.

Ook mensen met een andere etnische achtergrond maken naar ons inziens niet veel gebruik van het huidige aanbod. Hier zou de gemeente ook op in moeten zetten.

Wat verwachten we van omliggende gemeenten?

De gemeente Weert wil graag een centrumgemeente zijn en daar hoort ook geld voor culturele voorzieningen bij. Weert zou kunnen kijken of andere gemeentes in de buurt bereid zijn om ook geld vrij te maken voor voorzieningen waar mensen uit hun gemeente gebruik van maken.

Rudy Nordhausen

U bent hier