h

'SP-Kamerlid Paul Lempens op pad met kerstpakketten'

2 januari 2008

'SP-Kamerlid Paul Lempens op pad met kerstpakketten'

'Het Kamerlidmaatschap is nog steeds niet mijn ding'

"Afgelopen zaterdag heb ik kerstpakketten rondgebracht in Weert met leden van de werkgroep 'Kerstpakketten voor Iedereen', een initiatief van een aantal Weerter jongeren", zegt de 33-jarige Weerter SP-er Paul Lempens die een jaar geleden voor deze partij pardoes in de Tweede Kamer belandde.

Een artikel in het Land van Weert van woensdag 26 december 2007 door Peter Clement

 Bas Stoffelsen / SP
Het Weerter SP-kamerlid Paul Lempens in het Tweede Kamergebouw, vlak voor het kerstreces. Foto: Bas Stoffelsen / SP

Het aantal kerstpakketten in Weert voor mensen die het niet breed hebben, is in twee jaar tijd 'helaas' gestegen van 70 naar 250. "Kerstavond ga ik naar de kerstviering 'Voor Iedereen' in Weert. Verder vieren we kerst onder elkaar met familie. En mijn vrouw Crislen, niet te vergeten, is tweede kerstdag jarig", zegt het nog jonge Weerter parlementslid.

In november 2006 kwam hij tot zijn eigen verbazing in de Tweede Kamer terecht op de 25e zetel van de 25-koppige fractie van de grote winnaar, de SP. "Ik heb dat nooit geambieerd en het Kamerlidmaatschap is ook nog steeds niet mijn ding" zegt Lempens.

Lokale politiek vindt hij nog altijd plezieriger om te doen. "Je staat dichter bij de mensen en het is veel concreter. Lokaal krijg je alles op je bordje, in de Tweede Kamer maar een klein stukje van het geheel", zegt Paul Lempens.

Elk SP-kamerlid heeft zijn of haar eigen specialiteit. Hij kent uiteraard alle 25 fractieleden, sommigen heeft hij als scholingsmedewerker van de SP nog 'gescout'. De specialismen van het Weerter kamerlid Paul Lempens zijn de sociale werkplaatsen, uitzendbureaus en re?ntegratiebedrijven.

Verlies

Op dit moment staat de SP in de peilingen op 18 zetels, een verlies van 7 zetels ten opzichte van de verkiezingen van november 2006. Proteststemmen vliegen binnen het Nederlandse politieke spectrum van links naar rechts. Tot schrik van Jan Marijnisen lopen er SP-kiezers over naar Rita Verdonk. "Die kiezers ga ik persoonlijk terughalen" stelde Jan Marijnissen in de media. Paul Lempens hierover: "Kijk, de kiezer heeft altijd gelijk, dat staat voor mij voorop. En er geldt in de politiek ook altijd de Engelse spreuk 'what goes up, must go down'. De SP heeft enorm gepiekt, en een groot aantal kiezers stemt graag op een winnaar. De laatste tijd zijn we geen winnaar. Bij de coalitievorming zijn we uit de boot gevallen en in haar rol van oppositiefractie met 25 zetels moet de SP nog groeien, wat dat betreft is 2007 een overgangsjaar." Niettemin kampt de SP met ledenverlies.

Keihard

"Maar niet in Weert", zegt Paul Lempens in de woonkamer van zijn huis in de wijk Oda waar hij met zijn vrouw Crislen woont. Hij houdt het ledenaantal van de Weerter afdeling scherp in de gaten. "Weert kent een sterke SP-afdeling, daar is jarenlang keihard aan gewerkt en Herman Beuvens, Jan Tak en Rudy Nordhausen doen het goed in de driemansfractie in de gemeenteraad", aldus Lempens die nog heel regelmatig de afdeling in Weert bezoekt en mee en dan individuele burgers die problemen hebben met de overheid met adviezen bediend.

 Henny Erkens
"Nu de SP de derde partij van het land is geworden, wordt elk akkefietje uitvergroot in de publiciteit", stelt het Weerter Tweede Kamerlid voor de SP, Paul Lempens. Foto: Henny Erkens

Vervolg van het interview elders in de krant:

"SP kan wel tegen een stootje"

Weerter SP-kamerlid Lempens verwerpt kritiek op partijleiding

De landelijke SP is blij met Weertenaar Paul Lempens in de Tweede Kamer. Lempens: "Ik merk ook dat de partij waardeert hoe ik mijn Kamerlidmaatschap invul, dus wat dat betreft is mijn keuze wel goed geweest."

Hij was voorheen gemeenteraadslid in Weert en hij schoolde het SP-kader op lokaal niveau, een betaalde baan binnen de SP. Nu is hij professioneel lid van de Tweede Kamer. Lempens: "Je bent 24 uur per dag bezig. Je wordt gestuurd door de agenda. Dinsdag, woensdag en donderdag zijn de vergaderdagen in het kamergebouw en op maandag en vrijdag leg je werkbezoeken af door het hele land."

Marijnissen

Net als binnen een aantal andere grote partijen heeft ook de SP last van 'een aantal interne strubbelingen'. Tot nu toe hebben 21 SP-gemeenteraadsleden in Nederland het bijltje erbij neergegooid uit onvrede met een 'ondemocratische' partijcultuur, de afdrachtregeling en de vermeende 'onaantastbaarheid' van partijleider Jan Marijnissen. Hoe staat het Weerter Tweede Kamerlid Paul Lempens hier tegenover?

Lempens: "De SP heeft altijd een positieve publiciteit gehad. Maar sinds we in ??n klap de derde partij van het land werden staan we voortdurend in de schijnwerpers en wordt elk akkefietje uitvergroot."

Op dit moment is de PvdA-minister van Binnenlandse Zaken, Guusje ter Horst, zes wetten aan het veranderen om de nu nog legale en op democratische wijze tot stand gekomen afdrachtregeling, volgens Lempens "een kroonjuweel van de SP", af te breken. Sinds het ontstaan van de partij, zo?n 35 jaar geleden, dragen gemeenteraadsleden en kamerleden hun vergoeding of salaris aan de partij af en in plaats daarvan kunnen zij al hun onkosten declareren.

Kritiek

"Dat stelt ons in staat campagnes te voeren, optimale landelijke en lokale websites in de lucht te houden, afdelingen te ondersteunen, drukwerk voor actiegroepen te verzorgen. Maar ook is het zo dat niemand SP-politicus wordt om er beter van te worden. En dat werkt, je krijgt door en door gemotiveerde politici, dat is bewezen", aldus Lempens.

En wat de 'onaantastbaarheid' van Jan Marijnissen betreft, verwijst Lempens op de eerste plaats naar de fysieke uitschakeling van de SP-leider voor zo?n vier maanden ten gevolge van een hernia. "De organisatie in en buiten de Kamer liep gewoon door. Met Agnes Kant heb ik meer te maken dan met Marijnissen. Zij zorgt ervoor dat de kamerfractie goed draait. Als Marijnissen debatten overlaat aan deskundige SP-woordvoeders, en dat doet hij, dan krijgt hij het verwijt dat hij onzichtbaar is. Als hij vervolgens, met name in verkiezingstijden, prominent op de voorgrond treedt, dan roepen diezelfde critici dat er niets van de partij overblijft als Marijnissen wegvalt. Die dubbele kritiek rijmt niet met elkaar", is de overtuiging van het Weerter SP-Tweede Kamerlid.

Groeistuipen

Hij erkent dat de SP wel degelijk last heeft van groeistuipen door de verkiezingszege van november 2006. Maar een partij die al sinds de jaren zeventig aan de weg timmert in politiek Nederland kan een stootje hebben is de vaste overtuiging van Lempens. "Snel rijzende sterren als PVV en Trots op Nederland zijn kwetsbaar en veranderen snel in vallende sterren, kijk naar de opkomst en neergang van de LPF. Maar de SP heeft veel sterkere wortels in de Nederlandse samenleving."

Peter Clement

U bent hier