'SP stelt kamervragen over fusie ziekenhuizen Weert en Roermond'
'SP stelt kamervragen over fusie ziekenhuizen Weert en Roermond'
"Fusie mag niet leiden tot verdwijnen bestaande ziekenhuizen"
Het SP-kamerlid Agnes Kant heeft aan minister Hoogervorst van volksgezondheid schriftelijke vragen gesteld over de fusie tussen het Weerter St. Jans Gasthuis en het Roermondse Laurentiusziekenhuis. De SP wil van de minister weten of er garanties gegeven kunnen worden dat de ziekenhuizen in Weert en Roermond volwaardig behouden blijven.
Een artikel in het Land van Weert van 15 augustus 2006 door Peter Clement
De SP wijst naar verscheidene soortgelijke fusies elders in het land die er al toe hebben geleid dat de ziekenhuizen in beide steden zijn opgeheven. Als recent voorbeeld noemt de SP de fusie tussen de ziekenhuizen van Oss en Veghel. Uiteindelijk worden de ziekenhuizen in beide steden opgeheven en wordt er om redenen van efficiency een nieuw ziekenhuis gebouwd in Uden, dat tussen Oss en Veghel in ligt.
Een maand geleden maakten de ziekenhuizen in Weert en Roermond bekend dat zij op 1 januari 2007 bestuurlijk willen gaan fuseren. Beide ziekenhuizen krijgen dan een gezamenlijk bestuur. Volgens een meerjarenplanning volgt op 1 januari 2008 een juridische fusie. Dat betekent dat dan de organisaties in elkaar schuiven. Op dat moment ontstaat er een ziekenhuis op twee locaties, Weert en Roermond. Tot slot volgt op 1 januari 2009 een fusie van de diverse maatschappen. Uit een intern memo blijkt dat de voorkeur van beide ziekenhuizen op dit moment uitgaat naar een ziekenhuis met drie locaties. "Of alles lukt hangt uiteindelijk af van de landelijke ontwikkelingen op het gebied van regelgeving rond vastgoed in de zorg", zo valt uit het interne memo op te maken.
In een daarvoor opgesteld visiedocument hebben beide ziekenhuizen alle varianten van vrijblijvende samenwerking tot een drielocatiemodel met een financiele onderbouwing op een rij gezet. Beide ziekenhuizen concluderen dat een drielocatie model de beste vraaggerichte vorm is maar wel de duurste variant is. In dat geval wordt namelijk een nieuwe derde locatie tussen Weert en Roermond gebouwd. De visieparagraaf vermeldt echter ook dat nieuwbouw van een nieuw gezamenlijk ziekenhuis op een locatie 'duidelijke efficiencyvoordelen' biedt.
'Van zorg dicht bij huis komt dan echter niet veel meer terecht omdat andere ziekenhuizen dan net zo dichtbij of ver weg zijn', melden beiden ziekenhuizen bij deze variant. In het najaar volgt meer duidelijkheid.
De Weerter SP-afdeling vreest echter dat net als in de situatie Oss/Veghel uiteindelijk het een locatiemodel boven komt drijven. Met Henk van Gerven, oud wethouder van de SP in Oss, wordt inmiddels druk overlegt en informatie uitgewisseld. Bij de fusie van de ziekenhuizen van Oss en Veghel in 1998 werd nog vastgelegd in de fusiedocumenten dat er twee volwaardige ziekenhuizen in die twee plaatsen behouden zouden blijven. De fusie werd in 2000 een feit. Binnen een half jaar kwam men met het plan om de ziekenhuizen te sluiten en halverwege, op een buitenlocatie aan de snelweg bij Uden, een nieuw ziekenhuis te bouwen.
'Deze gang van zaken willen wij in Weert niet meemaken. Samen met alle betrokkenen, organisaties en burgers, willen we ons ziekenhuis behouden. Onze website staat op dit moment al open voor meer informatie en reacties', licht de Weerter fractievoorzitter van de SP, Paul Lempens, toe.
Naar de actiewebsite