h

Arbeidsmigranten verdienmodel voor snelle jongens

25 november 2021

Arbeidsmigranten verdienmodel voor snelle jongens

De eerste gedachte dit had toen ik las dat de gemeente Weert 400 arbeidsmigranten wil huisvesten op een industrieterrein was ‘mensonterend’. Los van dat zij op die manier niet mee kunnen doen in de maatschappij zitten zij op een industrieterrein tussen de stank- en geluidsoverlast zonder dat er ook maar iets te doen is in de omgeving. Verveling kan dan vaak omslaan in problemen. “Maar als we ze op een industrieterrein plaatsen zijn ze in ieder geval niemand tot last, behalve elkaar” zal de onderliggende gedachte wel zijn.

Daarnaast vroeg ik me af wat zij aan huur moeten betalen. In deze maatschappij moeten woningen immers iets opleveren voor de eigenaar. Vaak zien we dat arbeidsmigranten veel betalen voor een ondermaatse woning, slechte faciliteiten en los van misschien een pingpongtafel geen recreatiemogelijkheden. Uit angst om hun baan te verliezen (en daarmee hun woning) zeggen zij hier vaak niets over tegen hun huisbaas wat ook vaak hun werkgever is.

Ten slotte vind ik dat iedereen recht heeft op een fatsoenlijke en betaalbare woning. We zien dat een groot deel van de bevolking nu geen woning kan huren, laat staan kopen, door de oplopende huur- en koopprijzen. En het is een bedrijf als International Housings BV wat inspeelt op deze markt.

International Housings BV, het bedrijf wat met het initiatief kwam voor dit plan is, toevallig of niet,  opgericht op 27 oktober 2021. Er zit nog geen maand tussen de oprichting en het initiatief. Eigenaren van dit bedrijf zijn Bert Fonteijn, directeur bij Kupers Touringscars, en Tim Clement, eigenaar van Clement Vastgoed BV en tevens eigenaar van het pand in Stramproy waar 195 arbeidsmigranten gehuisvest zijn. Dit zijn jongens die gretig gebruik maken van het falende systeem van de woningmarkt om snel geld te verdienen aan het huisvesten van mensen. Deze mensen worden al kippen opgehokt, wordt amper naar omgekeken en dienen elke maand hun huur over te maken wat in de zakken verdwijnt van de eigenaren. Kortom: wel de lusten, en niet de lasten.

Het stadsbestuur van Weert met wethouder Van Eijk (VVD) voorop, springt hier vrolijk op in en schuift hierdoor de verantwoordelijkheid van huisvesting én zorg voor deze mensen van zich af. Volgens hen zijn internationale werknemers nodig om aan de vraag van het bedrijfsleven te voldoen. Waarom? Omdat zij hen kunnen laten werken voor een laag loon, zij niet goed op de hoogte zijn van wat hun arbeidsvoorwaarden zijn en omdat ze makkelijk de laan uit gestuurd kunnen worden. Hierdoor worden werknemers, nationaal en internationaal, tegen elkaar uitgespeeld ten behoeve van de winst van het bedrijf.

We moeten onze huisvesting voor arbeidsmigranten, studenten, ouderen of wie dan ook niet overlaten aan jongens zoals Bert en Tim. In plaats daarvan moeten we zorgen dat een overheid (zoals een gemeente) weer verantwoordelijk wordt voor onze volkshuisvesting. Op die manier hebben wij als inwoners iets te zeggen over hoe, waar en wanneer er gebouwd wordt en wat er met de winst gebeurd. Verdwijnt die in zakken van investeerders? Of komt die terug zodat we dat geld kunnen steken in het opknappen van oude woningen en het bouwen van nieuwe woningen.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier