h

Vastgoed-loterij 'speel bewust 18+'

3 juli 2020

Vastgoed-loterij 'speel bewust 18+'

Begrijp me niet verkeerd. Als ik met mijn vrouw en dochter in Weert door de stad loop erger ik mij ook aan de leegstaande panden. Maar dat vastgoedeigenaren nu een loterij organiseren met een hoofdprijs van vijfduizend euro om nieuwe ondernemers te lokken, vind ik echt een stap in de verkeerde richting.

Vandaag las in Dagblad de Limburger dat ondernemers die zich in de binnenstad van Weert vestigen kans maken op vijfduizend euro. Deze prijs wordt betaald door de vastgoedeigenaren om zogenaamd de ondernemers te stimuleren. In mijn ogen is dit een loterij die georganiseerd is door mensen met veel geld, om nog meer geld te verdienen. Ik moest gelijk denken aan de staatsloterij 'speel bewust 18+'.

Het zijn namelijk diezelfde vastgoedeigenaren die de huren innen zodra hun panden gevuld zijn. Neem het pand aan de Nieuwe Markt waar voorheen Florale Haircare gevestigd was. Per maand betaalt een ondernemer voor deze ruimte €2500. Met een korte rekensom zien we dat al na twee maanden huren het volledige bedrag van de hoofdprijs van de loterij terug te vinden is in de zakken van de vastgoedeigenaren. En dat is dan nog maar van één pand. De rest van de maanden is het puur cashen voor de eigenaar van het pand.

Deze loterij is georganiseerd in samenwerking met de gemeente. Het blijkt
maar weer dat het gemeentebestuur van Weert in dienst staat van de
vastgoedeigenaren. Eerder besloot de gemeente onder aanvoering van
Wethouder Wendy van Eijk (VVD), dat horecaondernemers dit jaar geen
toeristenbelasting meer hoeven te betalen, dat ze terrassen kosteloos
mochten uitbreiden en dat de gemeentelijke belastingen werden opgeschort (Bron: Dagblad de Limburger 22 mei 2020). Dit om hen te compenseren voor de schade tijdens de sluiting door Corona. Waarom worden ondernemers gecompenseerd, maar betalen Weertenaren nog steeds gewoon hun gemeentelijke belastingen? Van inwoners die hun inkomen hebben zien dalen of zelfs hun baan hebben verloren wordt nog steeds verwacht dat zij hun gemeentelijke belastingen betalen, zonder dat de gemeente hen compenseert.

Het zijn niet de eigenaren van panden die ervoor moeten zorgen dat het aantrekkelijker wordt om je in Weert te vestigen. Dat hoort de gemeente te doen. Dat kan bijvoorbeeld door een boete op leegstand, zodat deze
vastgoedeigenaren gedwongen worden de huren te verlagen. Maar nee, de
gemeenteraad kiest ervoor om vastgoedeigenaren op hun knieën te
bedienen.  

 

Mathijs Fiddelaers
Afdelingsvoorzitter SP Weert

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier