h

Voetbal is van ons

5 september 2019

Voetbal is van ons

'Gestolen van de arbeidersklasse, kapot gemaakt door het kapitaal. Red het voetbal. Geef het terug aan de supporters. Introduceer de 50+1 regel’ Bury FC, één van de oudste clubs uit Engeland, is vorige week failliet verklaard. De in 1885 opgerichte club maakte 125 jaar lang deel uit van de voetbalwereld en de gelijknamige gemeenschap Bury. De club zat al langer in financiële problemen maar woensdag viel definitief het doek.

De eigenaar van Bury FC was Steve Dale. Een kapitalist. Door de financiële problemen kon hij de club afgelopen december voor 1 pond kopen. Steve dacht snel geld te kunnen verdienen aan een voetbalclub. Zo zette hij de club vijf maanden later weer in de verkoop. Voor 3 miljoen pond! Tel uit je winst. Steve heeft niks met voetbal. Dit heeft hij ook toegegeven. Hij wist niet eens dat er een voetbalclub was in Bury, hij is er namelijk nooit geweest. Daarom vind hij het ook makkelijk om weg te lopen en nooit meer terug te komen. Zo zegt Steve zelf,

Dit is het onverschrokken kapitalisme in de voetbalwereld. Investeerders
zoals Steve die niks met voetbal hebben, proberen snel geld te verdienen aan een club. Niet denkend aan haar supporters. Voor supporters is een voetbalclub meer dan een club. Het is meer dan een stadion en een tenue. Het is een stukje van henzelf, een stukje van hun leven. Spelers worden verkocht voor miljoenen, maar om één van de oudste clubs van Engeland te redden met 3 miljoen was geen geld. Er is meer dan genoeg geld in de voetbalwereld. Het zit alleen bij de verkeerde mensen.

De inspraak van supporters heeft plaats gemaakt voor hebzucht van
investeerders. Door supporters weer inspraak te geven over de invulling
van het stadion, de centen en het beleid van hun club krijgen kapitalisten zoals Steve niet de kans om een club te gebruiken om hun zakken te vullen en te vertrekken. Door supporters inspraak te geven is een voetbalclub weer wat het moet zijn, een club van haar supporters. Een club van ons.

U bent hier