Tijd voor ‘de vijf grote steden’
Tijd voor ‘de vijf grote steden’
Geld ‘stroomt ’ raar in Nederland. We zijn kampioen in subsidies, toeslagen, overhevelingen, compensaties, vereffeningen, verdeelsleutels en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Ik vind dat niks. Iedere gekunstelde manier om geld anders te verdelen betekend dat er aan de basis iets niet goed zit. Dat het systeem in wezen niet goed of zelfs oneerlijk is. En dat de maker van dat systeem het zelf door heeft! Waarom zou je anders allerlei aanpassingen moeten verzinnen?
‘Grote steden’ hebben in ons land blijkbaar aanspraak op allerlei gekunstelde extra potjes. Omdat het ‘grote steden’ zijn. De vier grote steden liggen in de Randstad en gezellig bij elkaar.
Twee jaar geleden is de regio Eindhoven Amsterdam voorbij gestreefd voor wat betreft bijdrage aan het Bruto Binnenlands Product (BBP). Zeg maar een graadmeter voor de economische kracht van een stad of regio. In Eindhoven wordt meer geld verdient dan in de hoofdstad!
Toch gaat uit allerlei potjes voor leefbaarheid, cultuur en noem het maar op bijna alles naar de Randstad en haar vier grote steden "De vier grote steden krijgen van oudsher geld omdat het grote gemeenten zijn. In Utrecht is dat 130 euro per inwoner per jaar, in Eindhoven 1,58 euro." Aldus ASML topman Peter Wennink gisteren bij Nieuwsuur.
De overheid in al haar wijsheid met verdeelsleutels, compensaties, toeslagen, overhevelingen en wat nog niet meer laat de regio Eindhoven keihard links liggen. Maar Wennink snap het wel.
"Het voorzieningenniveau is te laag. De muziekschool gaat dicht, de ijsbaan moeten we zelf openhouden en dat met de toestroom van internationals. Expats komen niet alleen om te werken, mensen moeten hier wonen en zich thuis voelen." zegt Wennink, die vindt dat er iets moet veranderen.
Deze man in topfunctie toont zich hierin een socialist. Net zoals Frits Philips, dat ook deed. Het belang, behagen en de ontplooiing van mensen als motor voor innovatie.
Met of zonder overheidshulp wordt de regio Eindhoven en daarmee Weert het Tweede Hart van Nederland. Ontwikkelingen bijvoorbeeld bij ASML, de High Campus en andere initiatieven zijn niet meer te stoppen.
Een groeiend Weert daardoor ook niet. We hebben er ons in de afgelopen jaren over verbaasd dat Weert in inwoneraantal behoorlijk groeide in tegenstelling tot de verwachting.
Maar ook daar weer. Komen die rekenmeesters soms ook uit de Ranstad? Hebben ze ooit van Eindhoven gehoord?
Laten we in ieder geval maar eens beginnen voortaan van de vijf grote steden te spreken!
Jeroen Goubet