h

College brengt banen terug naar Weert

19 juni 2017

College brengt banen terug naar Weert

Weert is van oudsher een industriestad. Bekende bedrijven als de Wilma (eerst onderdeel van BAM Wilma, nu BAM), Van Melle (Menthos, Fruitella), Jos Poell, Trespa, en lang geleden Philips (dat voor haar hoofdvestiging ooit bijna Weert koos in plaats van Eindhoven) hadden of hebben een sterke band met de vlaaistad.

Die grote industrieën zijn in de laatste twintig jaar vaak in zwaar weer geraakt met veel ontslagen tot gevolg. Oost-Europa was goedkoper en uiteindelijk is het wel en wee van de fabrieksarbeider zoals altijd weer ondergeschikt geraakt aan de portemonnee van de industrieel.

Maar naast de grote bedrijven is Weert altijd vooral een MKB-stad geweest. En dat midden-en kleinbedrijf heeft veel van die mensen uit de verdwijnende industrieën in dienst genomen. Ook zijn veel Weertenaren voor zichzelf begonnen.

Prachtig en het MKB zal en moet ook de motor van de Weerter economie blijven. Maar dat betekend niet dat Weert moet stoppen om te proberen grote nieuwe bedrijven naar onze stad te krijgen.

En dat lukt dit College voor het eerst in twintig jaar! De trend van wegtrekken wordt gekeerd.

Voor veel mensen van boven de vijftig die in de afgelopen jaren hun baan zijn verloren is er nog steeds geen werk. Ze hebben vaak tientallen jaren voor een baas gewerkt en zijn toen op straat gezet. Te oud. Te duur. Anderen zijn voor zichzelf begonnen en werken in principe nog steeds in opdracht van hun oude baas. Maar dan zonder rechten, pensioenopbouw en noem maar op. Gedwongen ZZP’ers. Flexcontracten. De ellende van PvdA en VVD uit het kabinet Rutte twee.

Als gemeente kun je daar niet zo veel aan doen. Behalve dan bedrijven naar Weert halen. Zoals een distributiecentrum van Heylen. 750 arbeidsplaatsen. Cynisch wordt er dan meteen gezegd dat er wel voornamelijk Polen zullen gaan werken. Die mensen die dat van achter hun schermpje typen vergeten dat honderden Weertenaren die niet veel hebben de crisis nog steeds niet te boven zijn wel eens aan een baan geholpen zouden kunnen worden. Is dat niet wat iedereen vindt dat de gemeente zou moeten doen?   

De beste manier om uit armoede te komen is werken. Dat zegt de VVD. En daar ben ik het mee eens. Maar dan moet je wel de kans krijgen op werk. Dan moet dat werk wel eerlijk verdienen. Dan moet iedereen een kans krijgen om zich via een baan op te werken om een gelukkiger mens te worden.

De SP en de VVD vinden elkaar hierin in Weert. In tegenstelling tot het landelijk gedoe zien we lokaal veel minder beren op de weg. Dat mag best gezegd worden. Het is wat mij betreft daarom niet verwonderlijk dat dit College van Burgemeester en Wethouders met daarin de SP en de VVD successen behaalt.

En dat mag nog vier jaar doorgaan.

Jeroen Goubet

U bent hier