h

Het stadspark wordt een stadspark!

27 mei 2017

Het stadspark wordt een stadspark!

 

Politiek is mij niet met de paplepel ingegoten. Integendeel. Toen ik begin jaren ’90 aan mijn vader vroeg wat die poster met een tomaat op dat bord aan de St. Jobstraat betekende zei hij ‘O dat is van één of andere rare partij’. Één (politieke) vraag van daarvoor herinner ik me nog wel ‘Wannieër gaon ze ’s wat doon aan ‘t stadspârek?'

Het stadspark is al héél lang onderwerp van discussie. En dan met name het feit dat er een houthandel gevestigd is op de plek waar honderden jaren geleden het kasteel van Weert lag. Laten we eerlijk zijn, dat is jammer, een blokkade. Al jaren lang heeft dat ervoor gezorgd dat er met het stadspark niets is gebeurt.

Geen kwaad woord richting houthandel Scheijmans hierover. Ik snap helemaal dat een bedrijf niet verhuisd wanneer dat volgens een bestemmingsplan niet hoeft en wanneer er voor het bedrijf ook geen noodzaak is.

Maar dat is de impasse van de afgelopen veertig jaar. En er is van beide kanten lef voor nodig om die impasse te doorbreken.

Wethouder van Eersel;

Twee jaar geleden heb ik er met de familie Scheijmans over gesproken omdat er al vijftien jaar over gesproken werd . Ik heb tegen ze gezegd, jongens als jullie een idee hebben kom bij me langs en dan gaan we kijken hoe we het gaan doen. Ik heb het dus eigenlijk in eerste instantie omgedraaid en een half jaar geleden is de familie langsgekomen met ideeën. En toen ging het ook in een keer erg snel omdat er heel veel vertrouwen was.

Marc Scheijmans namens houthandel Scheijmans;

We zijn in contact gekomen met de gemeente. Die contacten zijn er in het verleden wel vaker geweest, maar nu zijn ze concreter geworden. We hebben elkaar kunnen vinden en het lijkt ons verstandig om te gaan verhuizen. Dat is goed voor het bedrijf, de toekomst van het bedrijf en het is ook mooi om voor Weert een mooi stadspark te realiseren.

Politiek is mij niet met de paplepel ingegoten, maar volgens mij is dit precies wat politiek moet zijn. Boerenverstand. Nadenken, afspraken maken zonder al te veel ballast vanuit het verleden. En vooral samen een oplossing verzinnen.

En nu is het gelukt. Daar ben ik blij om. Ik ben blij dat ik die mentaliteit herken in ons stadsbestuur. Vooruit! En dat het resultaten begint op te leveren.

Want het is alweer een project dat is vlot getrokken. Eerder hadden we al de Lichtenberg. En het Blauwe Meertje. Het opknappen van het museum. Drie miljoen voor de Binnenstad. Geld voor het oplossen van verkeersproblemen. Volle inzet voor personenvervoer naar België. Meer huurwoningen bouwen dan in de afgelopen 25 jaar. Ombouwen van kantoor- en winkelruimte naar huurwoningen in de binnenstad. De bouw van betaalbare koop in de hele gemeente, met name grondgebonden woningen voor starters. Honderden woningen voor zorgbehoevenden, wat voor een geweldig complex wordt er gebouwd op de locatie van Van Berlo Heem.

Ik zou zeggen, alleen de Poort van Limburg nog!

En ik heb het hier heel bewust alleen over stenen. Want normaal ben ik niet zo van de stenen. Want op sociaal vlak loopt Weert ook voorop. Maar als die stenen goed gestapeld worden dragen ze bij aan een sociale stad en een sociale gemeente! Ik vindt dat Weert sneller mooier is geworden in de afgelopen drie jaren dan in velen daarvoor.

Boerenverstand. Niet te lang onderzoeken. Kansen pakken. Gewoon doen.

O ja dat stadpark? Herstel de tussengracht tussen de de twee delen van het kasteel, een bruggetje vanaf de Kasteelsingel, veel mooie bomen planten en intieme plekjes maken, een paviljoen in het bestaande park… Zomaar wat ideeën…

Ik dacht dat je in de politiek zomaar dingen kon veranderen... Meestal kan dat niet maar soms wel!

Jeroen Goubet

U bent hier