h

Provoceren. En doseren.

7 augustus 2016

Provoceren. En doseren.

Foto: Jeroen Goubet / SP Weert
Het was zo druk in de raadszaal van het oude oude stadhuis in Weert dat de deur naar het balkon open ging. Een fris windje door de zaal. Al was het alles behalve muf. In het kerkelijk museum werd de expositie ‘Over Hoeren en Madonna’s' geopend.

Zeker in het afgelopen jaar heb ik mij verwonderd over de vrouw in het algemeen. Wat drijft haar? Waarom doet ze wat ze doet? Een vrouw is voor mij enigmatisch, ongrijpbaar maar tegelijkertijd ook heel dichtbij. Ik ken vele vrouwen in mijn leven. Maar ik ken ook de afstand.

'Over Hoeren En Madonna’s' is ook afstandelijk en dichtbij. Omdat het provocerend is willen sommige mensen er eigenlijk niet bij. Ze voelden een ongemakkelijkheid toen ze keken naar de foto’s van kunstenares Lilith. Naaktfotos. Wethouder Gabriëls, zoals gewoonlijk ook niet wars van een beetje dwarsigheid ‘ik heb nog nooit in mijn leven zoveel vagina's gezien’.

Lilith, Paul Sterk en met zijn woorden ook Geert Gabriëls begrijpen hoe dat het moet. Ze begrijpen ook dat Weert een beetje provocatie nodig heeft. Vagina's met bijbehorende gedichten in een kerkelijk museum. Het kan nèt. Ik houd wel van provocatie.

‘Meneer, het is niet toegestaan om Uw glas wijn mee te nemen in de expositieruimte'.

’Sorry’. Tot zover de provocatie. 

Jeroen Goubet.

Foto: Jeroen Goubet / SP Weert

Foto: Jeroen Goubet / SP Weert

U bent hier