h

Bierbekertjes

9 juli 2016

Bierbekertjes

Foto: Thijs van der Vorst / SP Weert

De eerste van drie dagen Bospop in Weert vrijdag. Gratis. De festivaltent naast het hoofdpodium werd opengesteld voor iedereen die interesse had. Coverbands, bijvoorbeeld AC/DC-UK speelde. Best prima. Goed geluid, goede show. Stampvol.

Een principe dat aanslaat dus, één dag Bospop gratis. Ik ging er met een goede vriend naartoe. We gaan morgen en overmorgen ook. We kennen het festival.

Maar vanavond waren er ook veel jonge ouders met hun kleine kinderen. Zo in de leeftijd van vijf tot tien jaar. En waar het vaste festivalpubliek zijn en haar weg vond deden de kinderen dat ook! Een klein meisje klom als een aapje in een paal van de festivaltent. Kom naar beneden! Ouderlijk bevel zorgt ervoor dat er geen gevaarlijke dingen gebeuren. Maar tussen al die mensen voelde het meisje wel de vrijheid om te klimmen!

Want het was gemoedelijk. Zoals altijd op Bospop in Weert. Het allermooiste was een spontane actie van de jeugd op het terrein. Alle lege bierbekertjes verzamelen en er één lange slang van maken!

Het begon met een paar meter. Toen tien, toen twintig.

Vanuit alle hoeken en gaten stroomden ineens kinderen toe met een paar bekertjes in hun hand om bij te dragen aan dit project. Er was een gemeenschappelijk doel. De slurf van bekertjes moest zo lang mogelijk worden. Kinderen troggelden van iedereen lege bekertjes af. Het werd allemaal aan elkaar gelegd.

Het ontstond spontaan en het groeide. Niemand zal ooit weten wie de bron was maar het resultaat was een slang van de festivaltent tot aan de bar, zeker een meter of vijftig! Iedereen lachte en iedereen vond het prachtig, uiteraard ook de volwassenen die foto’s begonnen te nemen.

De rennende kinderen kenden elkaar niet maar leerden elkaar kennen. Hun leeftijd was verschillend. Het waren jongens en meisjes. Hun afkomst was verschillend. Niemand heeft ze verteld dat ze een slurf van lege bierbekertjes moesten maken, ze deden het. Ze waren heilig overtuigd van hun doel en hun idee vrijdagavond.

Socialisme.

U bent hier