h

Een moeras op het voetbalveld in plaats van een weg

17 maart 2016

Een moeras op het voetbalveld in plaats van een weg

Vijf jaar geleden werd het verstandige besluit genomen om de Roermondseweg, of N280, bij Weert niet te verleggen naar de zuidzijde van de spoorlijn. Het verzet tegen deze plannen werd aangevoerd door de SP en was succesvol. Nu zijn er betere plannen in dat gebied. 

Foto: Nicole Peeters / SP Weert

Het natuurgebied de Moeselpeel en de omringde rustige en mooie landerijen werden gespaard doordat de nieuwe weg niet doorging. Een uniek landelijk stukje Weert, op hemelsbreed slechts twee kilometer van het stadscentrum, is behouden gebleven.

Aan de rand van het gebied, tegen de stad Weert aan ligt sinds een vijftiental jaren een groot overstortbekken waar rioolwater tijdens hoosbuien of langdurige regen tijdelijk opgeslagen wordt zodat het riool niet overbelast raakt.

Met name inwoners van de wijk Leuken kunnen beamen dat sinds die tijd de straten een stuk minder vaak blank staan. Ik kan me als kind nog goed de situaties herinneren dat na een zomerse hoosbui de straten blank stonden en de putdeksels omhoog kwamen wat altijd veel bekijks trok.

De overstort werkt dus, maar de overstort is een betonnen bak. Het idee van het College van B&W om van een deel van het voormalige voetbalterrein van DESM een natuurlijke uitbreiding van de overstort te maken vind ik erg goed. Voetbalclub DESM heeft een prachtige nieuwe locatie in de wijk Leuken gekregen, dus het voormalige voetbalterrein kan ook echt weer meer drassig gemaakt worden. Een aantal voetballers die ik ken zullen glimlachend beamen dat het de beste oplossing voor hun voormalige speelveld is.

Het gebied is een moeras en moerasontwikkeling, ook om Weertin de toekomst droge voeten te laten houden, is een prachtig plan.

Maar wat een verschil. Van verzet vijf jaar geleden door de SP tegen een weg naar versterking van het natuurlijke karakter van het gebied met de SP in het stadsbestuur.!

Met nog meer plezier blijf ik het gebied bezoeken waar een mooi deel van mijn kindertijd ligt.

Jeroen Goubet

U bent hier