h

De ondergang van V&D: wat de media niet vertellen!

17 februari 2016

De ondergang van V&D: wat de media niet vertellen!

Gisteren werd duidelijk dat V&D na bijna 130 jaar ophoudt te bestaan. Een doorstart van het warenhuis dat afgelopen oudejaarsdag failliet ging mislukte. Zo’n 8000 mensen verliezen hun baan en vele steden waaronder Weert worden geconfronteerd met een enorm leegstaand winkelpand. Heel jammer. Ook jammer dat de media de laatste dagen weliswaar veelvuldig over de zaak berichten maar slechts het halve verhaal vertellen. En zo de waarheid achterwege laten.

Foto: Jeroen Goubet / SP Weert

Want het begint inmiddels een mantra te worden dat winkelketens failliet gaan vanwege gedaalde omzetten door de crisis. Of het ‘niet met de tijd meegaan’. En het meest gehoord; concurrentie van on-line verkoop.

Uiteraard speelt dat mee maar zeker bij V&D is dat niet de hoofdoorzaak. Een korte maar veelzeggende geschiedenis van de ondergang van V&D.

In 1999 fuseerde het toenmalige moederbedrijf van V&D, Vendex, met KBB (Koninklijke Bijenkorf Beheer), op haar beurt weer het moederbedrijf van Bijenkorf en Hema. In 2000 behaalde het nieuwe Vendex KBB nog een totale omzet van 4,4 miljard euro en een winst van 145 miljoen euro!

De ellende begon in 2004. Vendex KBB werd door de Amerikaanse durfinvesteerder KKR en de Amerikaans-Nederlandse durfinvesteerder Alpinvest Partners opgekocht en van de beurs gehaald. Nog geen jaar later verkocht KKR het vastgoed van V&D voor een bedrag van 1,4 miljard euro aan IEF Capital, weer een andere durfinvesteerder. V&D moest daardoor ineens haar eigen panden gaan huren!

In 2007 werd de Bijenkorf afgesplitst en verkocht aan het Britse Wittington Investments. De Hema ging naar het eveneens Britse Lion Capital. Wat overbleef van Vendex KBB kreeg een nieuwe naam, Maxeda.

In 2010 werd V&D verkocht aan Sun Capital en in 2013 leed het warenhuis inmiddels een verlies van 42 miljoen euro met name door  hoge huisvestingskosten(!). Er kwam een nieuwe topman die in 2014 al na een jaar weer opstapte. Een nieuwe Amerikaanse interim-topman kwam vervolgens direct vanuit Sun Capital.

Begin 2015 bleek dat V&D aan de rand van de afgrond stond. Het warenhuis vroeg een loonoffer van haar personeel. Ook de huren van de panden moesten omlaag(!) en leveranciers moesten tegen lagere prijzen gaan leveren, zo wilde de directie. In Weert stak de SP de werknemers van V&D een hart onder de riem en riep hen op niet akkoord te gaan met het inleveren van salaris.

Foto: Weertdegekste.nl / Weertdegekste.nl

Foto: Bert Peterse

Vlak voor de kerst werd er uitstel van betaling aangevraagd. Het warenhuis had inmiddels blijkbaar zò weinig vet op de botten dat het door tegenvallende kerstverkopen op oudejaarsdag in acute geldnood kwam en failliet werd verklaard.

Wat valt op?

KKR, Alpinvest Partners, IEF Capital, Wittington Investments, Lion Capital en Sun Capital zijn allemaal private-equity fondsen, oftewel private investeerders. Dat zijn veelal Amerikaanse of Britse bedrijven die met een pot geld tal van andere bedrijven opkopen met maar één doel: zo veel mogelijk geld eruit halen.

Traditionele bedrijven worden opgekocht, opgesplitst, samengevoegd en weer doorverkocht. Men bekommerd zich doorgaans niet om het daadwerkelijke reilen en zeilen binnen een bedrijf, laat staan om de werknemers. Wel vinden er ondertussen vaak smerige trucjes plaats. Bijvoorbeeld door vastgoed te verkopen zoals bij V&D. Snel en gemakkelijk geld.

IEF Capital heeft sinds 2004 het voormalige V&D vastgoed natuurlijk ook weer doorverkocht aan tal van andere kleinere verhuurders om haar 1,4 miljard dik terug te kunnen verdienen. En die kleinere verhuurders willen nu hun duurbetaalde panden weer terugverdienen. Geen wonder dat V&D zo snel in de rode cijfers terecht kwam. En geen wonder dat de doorstart niet van de grond is gekomen. Overnamekandidaat Roland Kahn moest via de curator tenslotte met tal van verhuurders onderhandelen die allemaal zo hun eigen belangen hebben.

Private investeerders worden niet voor niets sprinkhaankapitalisten genoemd. Als sprinkhanen zuigen ze bedrijven leeg en laten de laatste restjes achter. Voor de volgende sprinkhaan die weer precies hetzelfde doet!

Niet de consument maar het radicale kapitalisme heeft V&D kapot gemaakt.

Een zorgwekkende zaak waar we van zouden moeten leren. Want dit soort praktijken moet een halt toegeroepen worden. Dit heeft niks meer te maken met eerlijke handel of eerlijke concurrentie. Op dit soort manieren stroomt de opbrengst van het werk dat de mensen van V&D verzetten schaamteloos naar de allerrijksten. En helaas is V&D maar één voorbeeld.

Ik heb er echter weinig vertrouwen in dat onze regering dit soort praktijken gaat beteugelen. Welk bedrijf wordt als volgende leeggezogen?

Jeroen Goubet

U bent hier