h

Weert wordt achtervang voor Rotterdam

30 januari 2016

Weert wordt achtervang voor Rotterdam

Foto: onbekend / weertdegekste.nl
Hoewel het voor veel Weertenaren misschien nogal vreemd lijkt ligt het haventje bij de Zinkfabiek in Budel toch echt (grotendeels) op Weerter grondgebied. De gemeente is al langer in gesprek met het logistieke bedrijf GVT uit Tilburg en de Wetron in Weert om de haven in gebruik te nemen als overslagpunt. Binnenkort gaat er het een en ander gebeuren…

De haven van Rotterdam is weliswaar niet meer de grootste ter wereld maar wel nog één van dè grootste. En groeit nog steeds. Met name de containers die aankomen kunnen en willen we met z’n allen niet meer via de weg vervoeren. De SP zei al jaren geleden ‘laat de Betuwelijn varen’. En dat is meer waar dan ooit.

Want de stromen vanuit Rotterdam vertakken zich ook meer dan ooit verder Nederland in. Via de tot voor kort grotendeels ongebruikte kanalen in Brabant en Limburg zoeken zelfs containerschepen vanuit Rotterdam hun weg naar een plek waar de lading op een vrachtwagen gelost kan worden. In Rotterdam is er simpelweg geen plek meer voor overslag. En andersom ook. Lokale bedrijven zoeken naar een plek in de buurt om hun containers niet meer op een vrachtwagen maar (alvast) op een schip te laden.

Binnenkort kan dat ook in Weert. We moeten niet raar staan te kijken dat schepen met een paar containers erop binnenkort onder de Stadsbrug door varen! Het scheelt honderden misschien wel duizenden vrachtwagens op de weg per jaar.

De haven bij de zinkfabriek biedt volop kansen voor Weert. Werkgelegenheid. Zelfs met een paar schepen per dag gaan er toch flink wat goederen overgeslagen worden. Over extra grond rond de haven wordt al volop nagedacht…

Jeroen Goubet

U bent hier