h

Niet lullen maar bouwen... maar dan wel sociaal!

6 oktober 2015

Niet lullen maar bouwen... maar dan wel sociaal!

Al tijden is er in Weert een tekort aan betaalbare (huur)woningen voor met name alleenstaanden, jonge stellen en andere starters. Vandaag nam ik ondanks gesnotter, koorts en een bonkend hoofd met collega-raadsleden en wethouder Van Eersel een kijkje in een verplaatsbare, tijdelijke woning waarvan Wonen Limburg er dertig in Weert neer wil zetten. Om te beginnen welteverstaan.

Foto: Joey Engelen / VVD Weert

Bot gezegd bestaat de woning uit twee op elkaar gestapelde containers. En van buiten ziet er het er vanaf de zijkant ook een beetje zo uit. Maar in een rijtje zal het best een aardig gezicht zijn. En van binnen was het heel anders. De woning is knus maar toch verrassend ruim en van alle gemakken voorzien. Echt ideaal voor de doelgroep. Raadslid Joey Engelen van de VVD vroeg al waar hij zich in kon schrijven.

De woningen kosten 70.000 euro om te maken/bouwen. Dat gebeurt in een fabriek. Met behulp van een vrachtwagen wordt de woning vervolgens in twee delen, een benedenverdieping en een bovenverdieping, naar de tijdelijke plek gebracht en op elkaar gestapeld. De woningen zijn energieneutraal (het dak bestaat uit zonnepanelen) en vallen onder de huurtoeslaggrens.

Foto: Joey Engelen / VVD Weert

Foto: Joey Engelen / VVD Weert

Veel enthousiasme dus, ook onder de bezoekers. De woningen worden op drie locaties in groepjes van tien geplaatst in Weert, mogelijk al in het komende voorjaar. Weert heeft daarmee in Limburg waarschijnlijk de primeur. En als het bevalt worden het er meer.

Het is de bedoeling dat er een redelijke doorloop is, een huurperiode van maximaal twee jaar. Want de woningen zijn noodplossingen het is de bedoeling dat mensen daarna doorstromen naar een vaste huurwoning of iets anders natuurlijk.

Het College van Burgemeester en Wethouders laat hiermee zien dat ze de woningnood uiterst serieus neemt. Zo werden er vorige week ook plannen gepresenteerd om betaalbare appartementen boven winkelcentrum de Munt te maken en er zitten meer plannen in de pijleiding. Ook trekt de gemeente weer vijf ton uit voor startersleningen zodat die gemakkelijker een huis kunnen kopen.

De SP is daar blij mee. ‘Bouw van sociale huur en betaalbare koopwoningen staan voorop’ was een punt in ons verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2014.

Weert is de snelst groeiende stad in Limburg, er is dus duidelijk behoefte aan woningen. En ondanks dat de Provincie, het Rijk en welke overheid dan ook denkt allemaal regeltjes op te moeten leggen, in Weert willen ze niet lullen maar bouwen!

Foto: Joey Engelen / VVD Weert

De foto's zijn trouwens gemaakt door raadslid Joey Engelen waarvoor dank.

Jeroen Goubet

U bent hier