Moet de overheid de media steunen?
Moet de overheid de media steunen?
Een kritische media is van kritiek belang voor het goed functioneren van de democratie. Dat is een kreet. En ik ben ervan overtuigd. Maar wat betekend dat eigenlijk?
In ons land hebben de mensen de macht. Omdat niet alle bijna 17 miljoen mensen op ieder moment kunnen meebeslissen over wat er met ons land moet gebeuren is er een volksvertegenwoordiging bedacht. Door iedereen te kiezen mensen vertegenwoordigen al die mensen in de keuzes die er gemaakt moeten worden.
Klinkt prachtig. Maar we weten allemaal dat er nogal wat haken en ogen aanzitten. ‘Ze doen niet wat we willen. Ondanks verzet gaat het toch de verkeerde kant op. Ze maken deel uit van het systeem dat ze zouden moeten controleren!’
Dat is geen onterechte maar nog onschuldige kritiek want van alle tijden. De situatie wordt erger als er zelfs sprake is van corruptie. De voorbeelden zijn er. Hoewel er nog geen gerechtelijke uitspraken zijn was het in die andere stad in Midden-Limburg op dat vlak schijnbaar ook niet allemaal koek en ei.
Het is daarmee niet de vraag of de politiek wel te vertrouwen is, het is de vraag wie controleert dat en hoe goed wordt dat gecontroleerd? Daarvoor is de media van een onschatbare waarde. Kritische media zorgen ervoor dat misstanden aan het licht komen, corruptie ontmaskerd wordt, en onze samenleving niet afglijdt naar een dictatuur van wie dan ook.
Maar onderzoeksjournalistiek is niet gratis. Het is een vak en mensen die het uitvoeren verdienen ook gewoon loon. Traditioneel behoort onderzoek toe aan de kranten en in de laatste 50 jaar ook aan de televisie. Maar vooral het aantal krantenabonnees loopt terug en mensen halen hun nieuws van het internet. Dat doe ik ook.
Door het on-line nieuws drogen inkomsten van kranten op. Minder geld voor onderzoeksjournalistiek, door de afnemende kwaliteit minder abonnees, het is een neergaande cirkel. Dat komt door internetnieuws. Maar hoe vaak zie je geen gekopieerde berichten van het ANP of een ander nieuwsburo keer op keer terug? Één bron. Is dat objectief? Wie schrijft dat nieuws? Wie betaald dat?
Ik heb mezelf een paar jaar gelden al eens ooit de vraag gesteld wat er zou gebeuren als onze Limburgse krant in de problemen zou komen.
Dat is nu het geval. De provincie heeft besloten miljoenen in onze provinciale krant De Limburger te stoppen. De provincie zegt toe zich niet te bemoeien met de inhoud, maar toch is het een teken aan de wand dat de overheid haar eigen kritiek gaat financieren.
Ben ik ertegen? Ik weet het niet. Het voelt in ieder geval niet lekker. Maar wat dan? Geen krant meer? Geen kritische media meer? Of zien we nieuwe media over het hoofd die de plek van de traditionele media als krant en televisie in kunnen nemen?
In ieder geval, als het ons koud laat dat kritiek verdwijnt dan gaan we er automatisch mee akkoord dat ‘ze’ alles over ons te zeggen krijgen zonder tegenspraak. En dat in een tijd dat iedereen nog steeds mondiger wordt!
De SP heeft in de Provinciale Staten vóór steun aan De Limburger gestemd. Ik ben normaal altijd uitgesproken ergens vóór of tegen, maar nu weet ik het niet…
Jeroen Goubet
- Zie ook:
- Jeroen Goubet