h

Ongepaste grappen

10 mei 2014

Ongepaste grappen

Gisteren gebeurde er iets in de gemeenteraad dat ik nog nooit heb meegemaakt. Er werden nieuwe wethouders benoemd en ‘serieuze’ raadsleden vonden het nodig om daar kinderachtig over te doen.

Om wethouders te benoemen is er een geheime schriftelijke stemming nodig. Blijkbaar. Ik laat me altijd verassen door zoiets want al die regeltjes boeien me niet. Maar goed, het moet. Stel je wil als raadslid Jeroen Goubet zijnde Paul Sterk tot wethouder benoemen. Dan worden aan alle leden van de gemeenteraad briefjes uitgedeeld. Je moet dan de naam van de persoon op het briefje opschrijven als je wil dat de kandidaat die voor je staat wethouder wordt. Of je schrijft een andere naam op. Of je schrijft niks op. Blanco. Dat is hoe dan ook een ongeldige stem.

Negenentwintig mensen schrijven iets of niets op een briefje. Een bode komt langs met een groot cognacglas en de burgemeester telt eerst alle briefjes om ze daarna hardop te lezen. Een serieuze zaak die door een speciale commissie in de gaten gehouden wordt.

Voor wat mezelf betreft vind ik dat je altijd vóór een kandidaat moet zijn. Iemand begint in een nieuwe functie en wat mij betreft is dat altijd met met vertrouwen. Als degene het later niet goed blijkt te doen is dat puin, maar niet vooraf, dat zou wantrouwen zijn.

Toch snap ik het dat raadsleden tegen een benoeming stemmen. Blanco. ‘Het is niet ´jouw´wethouder’,’ je had liever iemand anders op die post gezien’, coalitie, oppositie, je zit aan de knoppen of niet…

Maar goed. Wat mij betreft maakt dat niets uit.

Een Weerter raadslid meende grappig te zijn gisteren. Er werden op papier enkele woordgrappen met een bepaalde wethouder uitgehaald. De stem was daardoor ongeldig. Het kwam in een andere vorm een paar keer terug. Kinderachtig.

Omdat het een geheime stemming was heeft één van mijn 28 mede-raadsleden deze ´grap´ uitgehaald en ik weet niet wie.

De mensen in Weert  hebben helemaal geen behoefte aan dit soort interne ‘grapjes’.

Ze vinden dat de gemeenteraadsleden die gekozen zijn aan de slag moeten om dingen te verbeteren. Politici moeten knokken om onze stad vooruit te krijgen en daar hun aandacht op richten. Weg uit die raadszaal, aanbellen bij mensen aan de deur!

Aan het collega raadslid dat gisteren de ´lolbroek´ aanhad; Houd op met gek*t, denk aan de mensen die je gekozen hebben en ga voortaan voor de inhoud. Houd vooral jezelf niet voor de gek!

Jeroen

U bent hier